Coğrafi bilgi sistemleri tabanlı ağ analizi ve 4 boyutlu bir uygulama: Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü (SAUBİS) örneği
Based geographic information system network analysis and 4-dimensional application: Sakarya University, example from Esentepe Cambus (SAUBİS)
  1. Tez No: 451939
  2. Yazar: CEM OĞUZ BÜKE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. KORHAN ERTURAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Kampüs Bilgi Sistemleri, Ağ Analiz Mekânsal Analiz, Aritmetik Analiz, Sakarya Üniversitesi, Geographic Information Systems, Campus Information Systems, Network Analysis Spatial Analysis, Arithmetic Analysis, Sakarya University
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
“Coğrafi Bilgi Sistemleri Tabanlı Ağ Analizi ve 4 Boyutlu Bir Uygulama: Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü (Saubis) Örneği”isimli bu çalışmada Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü içerisinde yer alan konumsa sözel ve grafik bilgiler derlenmiş, ayrıca hali hazırda bulunan haritalar güncellenerek veri tabanı oluşturulmuştur. Güncel veri tabanı ile elde edilen veriler ile ışığında kampüs içinde topoloji ve ağ analizleri üretilerek kısa yol, rota ve servis alanı analizleri üreten dinamik bir ağ analizi veri tabanı oluşturulmuştur. Arazi çalışmaları ile bina kat planları üzerine aktarılan mekânsal veriler ışığında kampüs içinde aritmetik analizler üretilmiştir. Saha ve büro çalışmaları ile oluşturulan coğrafi veri tabanı ile Sakarya Üniversitesinden alınan 2015-2016 eğitim-öğretim dönemi için güncel öğrenci, akademisyen ve personel nüfusların işlenmesiyle mekânsal aritmetik analizler üretilmiştir. Kampüs içinde öğrenci başına düşen alan, kategorisel alanlar (eğitim alanı, sosyal alan, spor alanı vb.), akademisyen yoğunlukları, akademisyen başına düşen aritmetik alan ve öğrenci sayıları, bölüm temelli öğrenci, akademisyen ve personel için nüfus ve aritmetik analiz, fakülteler için aritmetik nüfusu yoğunlukları, bölüm dağılımları, cinsiyet dağılımları gibi vb. bulgular tespit edilerek coğrafi veri tabanına aktarılmıştır. Ayrıca oluşturulan coğrafi veri tabanı web platformunda coğrafi bilgi sistemleri ile yayınlanmış; akademisyen, personel ve öğrencilerin erişimine hazır hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Geographical Information Systems Based Network Analysis and 4-Dimensional Application: Sakarya University, Esentepe Campus (Saubis) Case”is this the Sakarya University AMSA issues contained in Esentepe Campus verbal and graphic information compiled, as well as updating the maps on the database was created. Shortcut current database produced by the topology of the campus in the light of the data obtained and network analysis, dynamic analysis of a network database and generating route service area analysis were created. Spatial data processing with field work on building floor plans are built on campus in the light of arithmetical analysis. Field and office work created with geographic data base from Sakarya University-date training students for the academic year 2015-2016, the processing of spatial analysis arithmetic academics and staff population is made. The area per student in the campus, categorical fields (education, social areas, sports fields etc.), academics density, arithmetic space and the number of students per academics, part-based student population and arithmetic analysis for faculty and staff, the arithmetic for faculty population density, distribution division, gender distribution and so on. The results were transferred to the geodatabase were. In addition, the web platform created geographic database published by geographic information systems; academics, has been made available to staff and students access.