Mali Cumhuriyetinde kamu yönetimi dönüşümü: Desantralizasyon
The transformation of public administration in Republic of Mali: Desantralizasyon
  1. Tez No: 451938
  2. Yazar: AMADOU TOGOLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA KÖMÜRCÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, Desantralizasyon, Mali, Yerel Yönetimler, Colonization, Decentralization, Local administration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Genel olarak kamu yönetiminde desantralizasyon süreci ve politikalarına ilişkin bu çalışma, örnek olarak sömürgecilik öncesi ve sonrasında Mali Cumhuriyeti'nin yönetim tarihini inceleyerek Mali'de yerel yönetimler ve Mali kamu yönetiminde desantralizasyon süreç ve perspektiflerini ele almaktadır. Bu tezde sömürgecilik öncesindeki imparatorlukların yönetim sistemlerinden bahsedilmiştir. 1800'lı yıllarda Mali'ye Fransız sömürgeciliğinin gelmesi ülkenin batılaşmasına sebep olmuştur. Sömürgecilik döneminde ortaya konan Fransız yönetim sistemi, Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir. 1992 yılında başlayan demokratikleşme ve küreselleşme süreci ile birlikte desantralizasyon politikalarının da ilerlediği görülmüştür. Bunun dışında 1992 yılında gerçekleşmiş olan Rio zirvesi, Mali kamu yönetimindeki reform ve desantralizasyon süreçlerini hızlandırmıştır. Desantralizasyon, kültürel, sosyal, ekonomik kalkınma ve yerel demokrasi bağlamında önemli ilerlemeler gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Desantralizasyonun uygulanması sürecinde, yerel yönetimlerin özerkliği, yerel yönetimler üzerinde merkezin vesayetine ilişkin düzenlemeler, yerel yönetimlerin serbest yönetilmesine dair yeni kanunlar ve yerel yönetimleri güçlendirme politikaları dâhil katılımcı demokraside ilerleme sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis handles in general the types of decentralization policies in administraitve reforms and more precisely the decentralization period and its perspectives in the malian administration by analysing its history before, during and after the french colonization. The advent of french colonization in the years 1880 was the reason of the country's westernalizaiton. The administrative system introduced by the french during colonization consitituted the basis for the malian administration. Important progress in decentralization policies appeared with globalization and the begining of democratization in 1992. None can deny the fact that the Rio summit held in 1992 has accelerated the decentralization process in the malian administration. Decentralization served as a catalyst in improvement of economic, social and cultural development. During the decentralization process, the autonomy local administration, the modification on their relation with the central administration, the voting of new laws on their independant management and the reinforcement policies on their capacity assure a participatory democracy.