Toplumsal değişme bağlamında köy yaşamı: Sün köyü örneği
Rural life in the context of social change: A case of Sun village
  1. Tez No: 451978
  2. Yazar: GÜLŞEN AKGÜN AYAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CENGİZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Köy, Köy Sosyolojisi, Toplumsal Değişme, Monografi, Alevîlik, Village, Sociology of Rural, Social Change, Monography, Alawism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada, Elazığ ilinin merkeze bağlı Sün köyünün sosyal, ekonomik ve kültürel yapısını incelenerek, elde edilen verilerle değişimler tespit edilmeye çalışılmıştır. 1971 yılında, Nermin Erdentuğ tarafından hazırlanan“Sün Köyünün Etnolojik Tetkiki”isimli çalışmasından yola çıkılarak, günümüze kadar olan süreçte yaşanan değişimlerin ele alınması amaçlanmıştır.“Toplumsal Değişme bağlamında Köy Yaşamı: Sün Köyü Örneği”adlı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; araştırmanın konusu, amacı ve önemi ile birlikte, Türkiye'de toplumsal değişme ve Türkiye'de köy sosyolojisinin gelişim tarihini hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; araştırmanın metodu hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm ise; Sün köyüne genel bir bakış açısı ile sosyal, ekonomik, kültürel ve dini yaşamları ele alınarak, Nermin Erdentuğ'un 1971 yılında yapmış olduğu çalışma ile mukayese edilerek elde edilen verilerden oluşmaktadır. Çalışmamızın yöntemi nitel araştırma yöntemi olup alan araştırmasına dayanmaktadır. Bu araştırmada evren Elâzığ'ın Sün köyü olarak belirlenmiştir. Ulaşılabilir evren olarak toplamda 250 kişi içerisinden,maksimum çeşitlilik örneklemesi tekniği kullanılarak 20 kişi ile görüşme yapılmıştır. Çalışmamızda özellikle Sün köyüne ait ampirizme dayalı istatistikî monografiler analiz edilmiştir. Ayrıca tarihsel süreç içerisinde bahsi geçen köydeki ekonomik, sosyal ve kültürel değişimi tespit edebilmek için, tarihsel karşılaştırma metodu ile mülakat ve gözlem teknikleri izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been attempted to point out the changes through gained data by being investigated the social, economic and cultural structure of Sun village of Elazig. It has been aimed to be dealt with the social changes of Sun village by looking at the study of Nermin Erdentug which was put forward“ethnological investigation of sun village”in 1971. The study of“Rural life in the context of social change: a case of sun village”is composed of three parts. Firstly, it has been given information regarding social change in Turkey and the historical development of Rural Sociology in Turkey as well as the topic, aim and importance of research. In the second part, the method of research has been dealt with. As for the third part, it has consisted of social, economic, cultural and religious life of Sun village through a general overview and gained data by being compared with the study which was carried out by Nermin Erdentug in 1971. The method of research is qualitative methods and it is based on field study. In this study, the Sun village of Elazig has been selected as the population. It has been interviewed with 20 participants by using maximum variation sampling method from 250 people. In the research, particularly, statistical monographswhich were based on empiricism regarding Sun village were analyzed. Moreover, it has been benefited from historical comparative, interview and observation techniques in order to point out the economic, social and cultural changes of the village in historical process.