Ka'b. b Zuheyr hayatı, divanı ve şiir konuları
Kaab b. Buheyr,hi̇s li̇fe and hi̇s book and hi̇s words of poetry
- Tez No: 451977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIRKIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Şiir, Ka'b b. Zuheyr, Divân, Kaside-i Bürde
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tezde cahiliye ve İslamî döneminin büyük şairlerinden Zuheyr b. Ebî Sulmâ'nın oğlu sahabî ve muhadram şair Ka'b b. Zuheyr'in hayatı tafsilatlı bir şekilde ele alınmıştır. Giriş bölümünde cahiliye döneminde sosyal hayat ve cahiliye döneminde inanç türleri anlatıldıktan sonra cahiliye dönemindeki edebî türlerden şiir ele alınmıştır. Bu bağlamda Arap şiirinin tarihi, cahiliye döneminde şiir ve şaire verilen önem ve cahiliye şiirinin başlıca konuları hakkında genel bir bilgi verildikten sonra Ka'b b. Zuheyr'in hayatı, üç bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde hayatı, bir bütün olarak işlenmiştir. Adı, künyesi, nesebi ve ailesi hakkında yeterli bilgi verildikten sonra Müslüman oluşuyla ilgili rivayetler anlatılarak cahiliye ve islamî dönemde inşâd ettiği şiirlerinin özellikleri üzerinde durulmuştur. 2. bölümde divanı ele alınarak divanını rivayet edenler, divanının mevsukiyyeti, divanının ihtiva ettiği konular işlenmiştir. 3. bölümde dilbilimi için bir numune teşkil eden Kaside-i Bürde'nin senedi, muhtevası, şerhleri ve muârazaları üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte kasidenin anlamı verilerek kasidede yer alan edebî sanatlar, beyitler üzerinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis discussed in detail, life of great poet of the period of ignorance (pre-Islamic) and Islam the companion and muhadram Ka'b B. Zuhayr the son of the Zuhary b. Ebi Sulma one of the greatest poet in ignorance period. Entrance section of thesis focus on social life, types of faiths in period of ignorance and literary genres of the period. In this context history of Arabic poetry, importance given to poet and poetry in ignorance period. After given general information on main topics of the period. The life of Ka'b b. Zuhayr has been discussed in three sections. In first section, his life has been explained in complete. Name, tag, lineage and his family after given enough information about them, then it has been discussed narrative of conversion to Islam. After that, focus on characteristics of poems in Islam and ignorance period. In second section, discussed in detail on Dewan narrators and solid of the Dewan, containing of Dewan topics processed one by one. In third section, which is constitute highly important pattern for linguistics (QASİDAH BURDAH) stand on script content, commentaries, contest. Each couplet of Qasidah translated with given meaning and pointed out literary genies of each couplet. Key word: Arabic literature, Poetry, Dewan, Ka'b b. Zuheyr, Qasidah of burdah.