Avrupa Birliği'nin bölgesel gelişmeye etkisi: İspanya ve İngiltere örneği
Regional development effect of the European Union: Spain and England sample
- Tez No: 451983
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. B.AYSUDA KÖLEMEN LUGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, NUTS, Bölgesel Gelişme, AB Fonları
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Avrupa Birliği sosyal, ekonomik ve kültürel olarak çok farklı yapılara ve geçmişe sahip ülkelerden tarafından oluşmuştur. Ülkelerin sahip olduğu bu farklılıklar ulusal anlamda olduğu gibi bölgesel anlamda da kendini hissettirmektedir. AB kurulduğu tarihten günümüze kadar bölgesel gelişmişlik farklılıkları konusunda hassas davranmış ve son derece önemli politikalar üretmiştir. AB tarafında oluşturulan bu politikalar, zamanla genişleyen ve büyüyen bu yapıda gün geçtikçe önemini artırmaktadır. Bölgesel gelişme ile ilgili belirlenen politikaların hayata geçirilmesinde, ülkelerin sahip oldukları yerel aktörler, kalkınma ajansları ve politikaların hayata geçirilebilmesi için oluşturulan fonlar çok önemli bir rol oynamaktadır. Gerçek anlamda bir birliğin ortaya konabilmesi için bölgesel gelişme ile ilgili farklılıkların azaltılmasının öneminin farkında olan AB, bu konuda sürekli yeni politikalar ortaya koymaktadır. Bahsettiğimiz tüm bu hususlar ışığında, Bu çalışmada, AB gibi örgütlerin ülkelerin bölgeleri arasında var olan gelişme farklılıklarını ortadan kaldırıcı bir etkiye sahip olup olmadığı incelenmektedir. Bu amaçla çalışmada, demokrasileri Avrupa ortalamasının üzerinde gelişmiş olan İngiltere ve İspanya'nın Avrupa Birliği üyelikleri öncesi ve sonrası durumları ile üye olduktan sonra almış oldukları fonlar incelenecek ve bunların ülkelerin bölgesel gelişmelerine olan etkileri üyeliklerinden sonraki dönem için araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The European Union is made up of countries with very different social and economic and cultural backgrounds. These differences, which the countries have, are felt in the regional sense as well as in the national sense. The EU has been sensitive to regional development disparities as much as the day-to-day history and has produced very important policies. These policies, created on the EU side, are increasing day by day in this growing and growing structure. The funds created to make the country's local actors, development agencies and policies alive are a crucial part of the history of politics in relation to regional development. Recognizing the importance of reducing the disparities in regional development so that a union can be realized in a real sense, the EU is constantly introducing new policies in this regard. In this light of all these issues we are talking about, it is examined whether or not organizations such as the EU have a lifting effect on the developmental differences between the regions of the countries. For this purpose, the pre- and post-EU membership status of the UK and Spain, which have developed above the European average, will be examined and the funds they have received after membership will be investigated and their impact on the regional development of countries will be investigated for the next period.