NATO'nun 2001 Afganistan müdahalesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin rolü
The role of the Turkish Armed Forces at NATO's Afghanistan intervention in 2001
- Tez No: 451987
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ CANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, 2001 Müdahalesi, Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO, ISAF, Sonsuz Özgürlük Operasyonu, Afghanistan, Intervention in 2001, Turkish Armed Forces, NATO, ISAF, Operation Enduring Freedom
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünya üzerinde barışın ve istikrarın sağlanması ile korunması, tüm devletlerin ortak düşüncesi ve hedefidir. Bu konu ile ilgili uluslararası hukukta birçok görüşmeler yapılmış ve anlaşmalar imzalanmıştır. Ancak değişen ve gelişen dünya düzeninde, devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerinde barışın ve istikrarın sürdürülmesi hiç mümkün olmamıştır. Bu konuyla ilgili olarak, insanlık tarihi var olduğu günden itibaren büyük yıkım ve savaşlar yaşamıştır. Bu savaşlar ve yıkımlar sonucunda dünya siyasi haritası yeniden şekillenmiş ve şekillenmeye devam etmektedir. Uluslararası terörizmle mücadelenin etkin bir şekilde yürütülebilmesi, uluslararası iş birliğini de beraberinde getirmektedir. Uluslararası terörizmle mücadelede sayıca fazla bölgesel ve uluslararası birliklerin varlığına rağmen, terörizmle mücadele stratejileri hala yetersiz durumdadır. Birleşmiş Milletler ve NATO terörizmle mücadelede etkin olmasının yanında yürütülen faaliyetlerde ve ülkeler arası iş birliğinde yönlendirici bir örgüt olmuştur. 11 Eylül terör eylemlerinden sonra bu saldırıların sorumlusunun Afganistan'ın yönetiminde bulunun Taliban yönetimi ve El Kaide terör örgütünün olduğu tespit edilmiştir. Amerika, İngiltere'nin de desteği ile 7 Ekim 2001 tarihinde Taliban yönetimde bulunan Afganistan'a yönelik olarak Sonsuz Özgürlük Operasyonu'nu başlatmıştır. Harekât sonucunda Taliban yönetimine son verilmesi sonucunda Afganistan'da ortaya çıkabilecek otorite boşluğunu önlemek ve Afganistan'ın yeniden yapılandırılması ve güvenliğinin sağlanması amacıyla içerisinde Türkiye'nin de yer aldığı Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) oluşturulmuştur. Türkiye, Atatürk'ün“Yurtta barış, dünya barış”düşüncesi ile Kore Savaşı'ndan bu yana dünya barışının sürdürülmesine yönelik katkılarda bulunmuş ve bulunmaya da devam etmektedir. Afganistan'da, Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) komutasında birçok operasyona katılan Türk Silahlı Kuvvetleri sorumluluk alanında ve katıldığı operasyonlarda Afgan halkı ile hiçbir sorun yaşamadan Afganistan'ın yeniden inşasında ve güvenliğinin sağlanmasında aktif olarak görevler almaya devam etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri, barışı destekleme operasyonlarına yönelik olarak Afganistan'da olduğu gibi Kore'de, Bosna'da, Kosova ve Somali'de de büyük katkıları olmuştur. Günümüzde Türk Silahlı Kuvvetleri, dünya barışının oluşturulmasında ve devamlılığın sağlanmasında Birleşmiş Milletler ve NATO gibi uluslararası örgütlerin vazgeçilmez unsuru olmaya devam etmektedir. Özellikle de katıldığı barışı destekleme operasyonlarıyla Türk Milleti'nin barışçıl bir millet olduğunu gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
The preservation of peace and stability in the world is the main aim of all states. Regarding with this matter, a great number of negotiations were held in the international law and then treaties were signed. However, changing and developing situations in the world made it impossible to maintain peace and stability of the relationship between states. At this point, destructions and wars emerged since the dawn of civilizations and as a result world political map has been shaped and it continues to change. Combating international terrorism in effective way brings international cooperation with it. Although there are a lot of national and international organizations for combating international terrorism, counter- terrorism strategy is still ineffective. In globalizing world, United Nations and NATO are not only effective but also leading organizations for combating terrorism After September 11 attacks, the responsible for the attacks was Al Quade Taliban terror organization which is under the lead of Afghanistan. America launched“Operation Enduring Freedom to Afghanistan, which is under the lead of Taliban, with the help of England on 7th October 2001. As a result of operation and together ending of Taliban, International Security Assistance Force having Turkey as a member was created for preventing authority gap, reconstituting Afghanistan and providing the security. Turkey, with Atatürk's motto ”Peace at home, Peace in the world", has supported the preservation of world peace since Korean War. Turkish Armed Forces, attending a lot of operations under the leadership of International Security Assistance Force, has active role for reconstitution of Afghanistan and providing security there without having any problem with Afghan people. Turkish Armed Forces made contibutions for supporting peace as in Afghanistan, in Korea, in Bosnia, in Kosovo and in Somali. Creating and preserving world peace, it is indispensable partner of international organizations. Especially with its operations supporting peace, it continues to prove that Turkish are peaceful community across the world.