2001 Afganistan müdahalesinin uluslararası güvenlik açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the Afghanistan intervention in terms of international security
- Tez No: 872046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YENAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Afganistan, NATO, Taliban, Uluslararası Güvenlik, USA, Afghanistan, NATO, Taliban, International Security
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, 11 Eylül terör saldırılarından sonra ABD'nin Afganistan'a müdahalesi ve sonrasında oluşan durumun, bölgesel ve küresel güvenlik algılarına ve yaklaşımlarına etkileri ortaya konulmaktadır. Çalışmada, yaklaşık çeyrek asır süren müdahale ve Afganistan'ın yeniden inşa faaliyetleri ile uluslararası terörizm tehdidinin ortadan kaldırılması ve bölgesel istikrarın sağlanması çabalarının uluslararası güvenliğe etkilerinin, literatür taraması yapılarak elde edilen sonuçların analizi ve değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Tezde, 2001-2021 arası dönem ele alınarak önce genel bir giriş ve kavramsal çerçeve ortaya konulurken sonraki bölümlerde müdahale öncesi ve sonrasında Afganistan'da yaşanan gelişmeler değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı ise, terör saldırıları sonrası gerçekleşen ABD müdahalesi ve müteakiben Bonn Anlaşması ile birlikte BM ve devamında NATO'nun sürece dâhil oluşu ve sonuçta uluslararası güçlerin Afganistan'dan çekilmesiyle oluşan durumun bölgesel ve küresel aktörlerin güvenlik algılarına ve yaklaşımlarına etkilerinin değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to bring into open the effects of the US intervention in Afghanistan after 9/11 terrorist attacks and the subsequent situation on regional and global perceptions and approaches. The study aims to analyze and assest the effects of the almost quarter-century-long intervention and reconstruction efforts of Afghanistan, the elimination of the threat of international terrorism and ensuring regional stability on international security, and the results obtained by conducting a literatüre review with qualitative research management. Even though the period between 2001 and 2021 is discussed in the thesis, by presenting a genaral introduction and conceptual framework in the first stage, what happened in the past in Afghanistan before and after the intervention are discussed in the following chapters. The main aim of the study is the effects of the US intervention after the terrorist attacks and the subsequent involvement of the UN and NATO in the process with the Bonn Agreement and the resulting withdrawal of international forces from Afghanistan on the security perception and approaches of regional and global actors.