1990 – 2007 yılları arası hükümetlerin kadına dair politikalarının Türkiye yazılı basınına yansıması
Reflection of Turkish governments' women policies on the print media between 1990-2007
- Tez No: 452016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE GÖZDE YİRMİBEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Journalism, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Politikaları, Hükümetler, İktidar Medya İlişkisi, Yazılı Basın, Women Politics, Governments, Government Media Relationship, Printed Media
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de 1990 – 2007 dönemleri arasındaki hükümetler tarafından yürütülen kadına yönelik politikaların ve alınan kararların, Türk yazılı basınına gazeteler özelinde, nasıl yansıdığı analiz edilmektedir. Farklı kesimlere hitap eden üç gazetenin haber başlıkları, metinleri ve görselleri söylem analizi çerçevesinde incelenmiş, ataerkil kuram ve kadın çalışmaları perspektifine uygun olarak yorumlanmıştır. Tek bir günlük basımıyla bile milyonlarca insana ulaşabilen gazetelerin ülkenin gündeminden önemli konuları kamuoyuna yansıtırken, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de yeniden üretmekte ve ataerkil toplum düzenini korumaktadır. Toplumun kadından beklentilerini, haberlerin içinde doğal bir durum gibi vermekte, okuyucunun düşüncelerini etkilemekte ve bu süreci sürekli olarak yenilemektedir. Bu çerçeveden bakarak, Milliyet, Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinin kadına dair söylemlerinin üretim şekilleri incelenmiş ve üçünün de birbirinden farklı tutumları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, bu üç gazetenin, ataerkil düzeni ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini inşası netleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to analyse how women concerning politics driven by governments in Turkey between the periods of 1990 – 2007 and the decisions taken are reflected to Turkish print media, specific to newsletters. The news headlines, texts and visuals of the three newspapers addressing different circles were analyzed in the context of discourse analysis and interpreted in accordance with the perspective of patriarchal theory and women's studies. While reflecting important issues from the agenda of the country to the public, the newspapers, which can reach millions of people even with a single daily edition, reproduce gender inequality and maintain patriarchal society. They give the society's expectation from women as a natural phenomenon, make influence on the readers' thoughts and perpetually renew this practice. The society gives the expectation of the woman like a natural situation in the news, affects the reader's thoughts and this process is constantly renewed. Based on this framework, the women discourse production patterns of the Milliyet, Cumhuriyet and Hürriyet newspapers are examined and reached the conclusion that they had different attitudes from each other. As a conclusion, the construction of the patriarchal order and gender inequality of these three newspapers has been clarified.