Oligarşinin Demir Kanunu'nun Cumhuriyet Halk Partisi açısından incelenmesi
The study of the Iron Law of oligarchy in terms of Republican People's Party
- Tez No: 452015
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. V. ALPAY GÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Bürokrasi, Oligarşinin Demir Kanunu, Cumhuriyet Halk Partisi, Organization, Bureaucracy, the Iron Law of Oligarchy, Republican People's Party
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Robert Michels 1911 yılında yazdığı“Siyasal Partiler”eserinde Alman Sosyal Demokrat Parti'nin seçim kampanyalarında halka demokrasi vaat ettiğini, ancak parti içinde demokrasinin geçerli kılınamadığını tespit etmiştir. Antik Yunan'dan 1900'lü yılların başına kadar Güney Amerika'dan Kara Avrupası ve Uzak Doğu'ya kadar çok geniş bir dünya coğrafyasında yaşanan gelişmelerin derin tarihsel, sosyolojik ve psikolojik analizlerini yapan Michels, Oligarşinin Demir Kanunu olarak tanımladığı kuramında“kim örgütten bahsediyorsa, oligarşiden bahsediyordur”sözü ile istisnasız tüm örgütlerde (özellikle sosyalist/sosyal demokrat partilerde) oligarşinin kaçınılmaz olduğu sonucuna varmıştır. Oligarşinin kaçınılmazlığını örgütün doğası ile birlikte liderin ve üyelerin psikolojik eğilimlerine dayandıran Michels, örgütlerde temsil (delegasyon) sistemi ile merkezileşme ve bürokratikleşmenin; liderin oligarşik eğilimlerinin, öne çıkan yeteneklerinin, sahip olduğu avantajların; üyelerin yetersizliğinin/ilgisizliğinin, sürekli lider arayışının örgüt içinde oligarşiyi güçlendirdiğini savunmuştur. Michels'in Oligarşinin Demir Kanunu'nda ortaya koyduğu görüşlerin geçerliliğini test etmek üzere bilim adamları siyasi parti, sendika ve meslek örgütleri üzerinde çok sayıda incelemelerde bulunmuşlardır. Bu araştırmanın amacı da Cumhuriyet Halk Partisi'nin örgütsel yapısı içindeki oligarşik eğilimlerin tespit edilerek Michels'in Oligarşinin Demir Kanunu'nda ortaya koyduğu varsayımlar ile uyumlu olup olmadığını incelemektir. Bunun için partinin ideolojik ve örgütsel değişim ve gelişim süreci ile ilgili parti tüzüğü, parti yönetmelikleri, parti yayınları, gazete ve dergi haberleri, TÜİK verileri ile birlikte güvenilir kitap ve internet kaynaklarından veriler toplanmış, Michels'in varsayımları temel alınarak Cumhuriyet Halk Partisi'nde parti içi demokrasi ve oligarşiye ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ortaya konulan görüş ve değerlendirmeleri destekleyici olarak Antalya ölçeğinde 1.204 CHP üyesi ile anket yapılmış, CHP Antalya'nın 19 ilçe başkanı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, Cumhuriyet Halk Partisi'nde sade üyelerin parti içi iktidara eşit oranda sahip olmadıkları, başka bir ifadeyle parti içi karar alma ve politika belirleme süreçlerine etkin bir şekilde katılamadıkları görülmüş, bu karar alma ve politika belirleme süreçlerinin lider ve çevresindeki yöneten azınlığın oluşturduğu güçlü oligarşik yapı tarafından domine edildiği tespit edilmiştir. Böylece, Michels'in Oligarşinin Demir Kanunu'nda ortaya koyduğu varsayımların Cumhuriyet Halk Partisi açısından geçerli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Robert Michels identified in his book“Political Parties”written in 1911 that German Social Democrat Party had promised democracy to people at election campaigns, but democracy hadn't been able to enabled inner-party. Michels, who deeply analyzed happenings historically, sociologically and psychologically in a wide world geography from South America to continental Europe and the far East from Ancient Greek to the beginning of 1900's, resulted that oligarchy is exceptionally indispensable in all organizations (especially socialist/social democrat parties) with his say“who says organization, says oligarchy”in his theory defined as“the Iron Law of Oligarchy”. Michels, who based on the dispensability of oligarchy to the nature of organization together with psychological tendencies of leader and members, defended that the delegation system, centralization and bureaucratization in organizations; oligarchical tendencies, prominent skills and advantages leader had; incompetency/carelessness and consistently leader seeking of members strengthened oligarchy in organization. The scientists has made examination over lots of political parties, trade unions and professional associations in order to test the validity of Michel's opinions that had put forth at the Iron Law of Oligarchy. The purpose of this research is also examines the Michels' hypothesis put forth at the Iron Law of Oligarchy whether compatible or not by exposing oligarchical tendencies in the organizational structure of the Republican People's Party. As a matter of fact, the data collected from party regulation, party rules, party publication, newspaper and magazine news, TÜİK data, confidential book and internet resources about ideological and organizational change and development of the party, and the evaluation was made concerning inner-party democracy and oligarchy in Republican People's Party by being based on Michels' hypothesis. In order to support the hypothesis and evaluations, a pool was carried out with 1.204 Republican People's Party's members in Antalya scale, and interviews were made with Antalya's 19 district's head of the party. As a result, it is proven that Republican People's Party members have no intra-party power equally, in other words they can't actively participate the intra-party decision making and policy making processes, and, the intra-party decision making and policy making processes is dominated by the powerful oligarchical structure consisting of the leader and the ruling minority in the party organization. Thus, it is resulted that the Michels' hypothesis put forth at the Iron Law of Oligarchy is valid in the terms of Republican People's Party.