Mehmet Karasan'ın hayatı, eserleri ve felsefi görüşleri
Mehmet Karasan's life, works and philosophical views
  1. Tez No: 452031
  2. Yazar: AYLİN AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YAKIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Karasan, Felsefe, Türk Filozofları, Türk-İslam Düşüncesi, Cumhuriyet Dönemi Filozofları, Din Sosyolojisi, Mehmet Karasan, Philosophy, Turkish Philosophers, Turkish-Islamic Thought, Republican Period Philosophers, Sociology of Religion
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Türkiye'de, Türk-İslam felsefesinin mahiyeti ve tarihine ilişkin çalışmalar, Cumhuriyet döneminden günümüze hızlanarak devam etmektir. Ancak en yoğun dönemi Cumhuriyet öncesi dönemdir. Cumhuriyet döneminde Türk felsefesi, en özgün fikirlerin ortaya atıldığı dönemdir. Çünkü bu dönemde, teknolojik olarak yeniliklerin meydana gelmesiyle ve bu da yeni felsefenin gelişmesine imkân sağlamıştır. Bilimsel, siyasal, ekonomik açıdan gelişen ve değişen dönemde, Türk filozofları, bu değişikliklerden oldukça etkilenmişlerdir. Filozoflar, bu dönemde en verimli çağına girmiş, eserlerinde de çokça yenilikçi düşüncelerin yer aldığı gözlemlenmiştir. Filozoflar, kendi yazdıkları eserlerin yanında, önemli olarak gördükleri eserleri de dilimize tercüme etmişlerdir. İşte Mehmet Karasan da, bu önemli filozoflar arasında yer alan kişilerdendir. Onu Cumhuriyet döneminin, verimli Türk filozofları arasında görmekte pek de yanılmış olmayız. Yapılan bu tez çalışmasının birinci bölümünde; Karasan'ın hayatı, tercüme ve telif eserlerinin tanıtımı yapılmış ve görülmüştür ki, hayatında Atatürk ile tanışması gibi önemli gelişmeler olmuş ve bu da hayatının bundan sonraki bölümlerini etkilemiştir. Karasan'ın kendi yazdığı eserlerinin yanı sıra, birçok filozoftan tercüme ettiği eserlerinin önemine değinilmiştir. Türk felsefesinin gelişimi açısından bu eserler, önemli niteliktedir. İkinci bölümde; Karasan'ın felsefi görüşlerine yer verilmiştir: Bilgi, ontoloji, ahlak hakkındaki görüşleri üzerine araştırmalarda bulunulmuş, örnekler ve karşılaştırmalarla da konular açıklanmıştır. Görülmüştür ki Karasan'ın bu görüşleri, felsefenin mahiyeti açısından önemli bir yere sahiptir. Üçüncü bölümde ise; diğer görüşleri olan, din sosyolojisi, siyasi ve psikoloji hakkındaki görüşlerine yer verilmiş ve görülmüştür ki Karasan'ın bu konular hakkındaki görüşleri iyi, sağlam, ahlaklı ve nitelikli bir toplumun yetişmesinde önem arz etmektedir. Son olarak da, sonuç bölümü ile tez tamamlanmış ve yine görülmüştür ki, günümüzde çoğu filozofun ortaya koyamadığını Karasan, döneminin kısıtlı imkânlarında ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In Turkey, studies on Turkish-İslamic philosophy and its history has been increasingly rising so far today. Yet the most popular period of these studies is the period before the establishment of the Republic of Turkey. Turkish philosophy in the republican era is the period when the most original ideas were introduced. Turkish philosophers have been influenced by scientific, political, economical developments of this period. The philosophers have lived their most sufficient periods of their careers and witnessed that the most innovative thoughts had been presence in their books. In addition to writing their own boks, philosophers have translated the works which they consider important. Here, Mehmet Karasan is one of these important philosophers. We wouldn't be mistaken in seeing him as a productive Turkish philosopher of the republican era. In the first chapter of this dissertation, the life of Karasan, translation and copyright boks are presented, as a result of this, it was seen that he was effected in a positive way by some significant events such as meeting Atatürk and this caused some effects to his following life. In addition, importance of his books, which written or translated by him are mentioned. These works are important in terms of the development of the Turkish philosophy. In the second chapter; Karasan's philosophical views, which include his theories of knowledge, ontology, morality are examined, and these topics is explained with examples and comparisons. It is obvious that his views on philosophy have an important place in the view of the essence of philosophy. In the third chapter, his other thoughts which are about religious, sociological, political and psychological topics are discussed and consequently it is seen that his minds on these topics are important for development of a sound, ethical and qualified society. Finally, in the final chapter of this dissertation to, it is completed and seen again that Karasan achieved revealing something which couldn't be done by a plenty of philosophers so far that days, by the lack of facilities of that days.