Ottoman home front mobilization and propaganda during the Balkan Wars of 1912-1913
1912-1913 Balkan Savaşları sırasında Osmanlı sivil cehpesinin mobilizasyonu ve propaganda
- Tez No: 452176
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET AKİF KİREÇCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Savaş Propagandası, Mobilizasyon, Sivil Cephe, Balkan Savaşları, Milliyetçilik, Ottoman Wartime Propaganda, Mobilization, Home Front, the Balkan Wars, Nationalism
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez, Balkan Savaşları (1912-1913) sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun sivil cepheye yönelik yaptığı propagandanın Müdafaa-i Milliye Cemiyeti'nin aktiviteleri ve Osmanlıca süreli yayınlar üzerinden bir analizidir. Özellikle, Müdafaa-i Milliye Cemiyeti'nin Kadınlar Komisyonu'nun konuşmalarını; basında yayımlanan edebi eserleri; ve son olarak Tanin gazetesinde Balkan müttefiklerinin savaş suçları hakkındaki raporlarını tartışıyorum. Savaş sırasında Osmanlı Ordusu'nun birçok eksiği vardı, ve Büyük Güçler'in kuvvet politikası Osmanlı İmparatorluğu'ndan yana değildi. Dahası, İngiltere'nin Osmanlı İmparatorluğu'na olan kesintili desteği son bulmuştu ve bu, Osmanlı'nın yalnızlığını artırmıştı. Bu koşullar altında, Osmanlılar her bireyin savaş çabasına katılımını sağlamak için geniş çapta propaganda faaliyeti yürüttüler. Osmanlı propagandacıları modern propaganda tekniklerini etkili bir biçimde kullandılar. Yerleşik değerleri manipüle ederken toplumun özümsemesini istedikleri yeni fikirleri yaymaya çalıştılar. Bu doğrultuda, analiz edilen metinlerde, milliyetçi fikirler ile vatanperver ve dini bir söylem öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is an analysis of the Ottoman wartime propaganda for the home front during the Balkan Wars of 1912-1913 based on the activities of the National Defense League and Ottoman/Turkish periodicals. In particular, I discuss the speeches of the Women's Committee of the National Defense League; belles-lettres published in periodicals; and lastly, reports on the war crimes of the Balkan allies in Tanin. The Ottoman Army had many deficiencies during the wars and power politics of the Great Powers were not favoring the Ottoman Empire. Moreover, the intermittent support of Britain to the Ottoman Empire had ended, which added to its isolation. Under such conditions, the Ottomans employed propaganda on a large scale to ensure the participation of every individual in the war effort. The Ottoman propagandists employed modern propaganda techniques effectively. They manipulated established values while attempting to spread new ideas that they wanted society to assimilate. In line with this, nationalist ideas, and patriotic and religious discourse are prominent in the texts under analysis.