The 'King's bloody advocate' or 'Noble wit of Scotland'? restoration Scotland and the case of Sir George Mackenzie of rosehaugh, 1636/38-1691: Neostoicism, politics and the origins of the scottish enlightenment
Kral'ın 'Kanlı savcı'sı mı? yoksa, 'İskoçya'nın soylu Nüktedanı' mı? restorasyon dönemi İskoçyası ve Rosehaugh'lu Sör George Mackenzie, 1636/38-1691: İskoç aydınlanması'nın siyasi ve neostoacı kökleri
  1. Tez No: 452175
  2. Yazar: ALP RODOPLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAUL LATIMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Felsefe, Tarih, Biography, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlanma Çağı, Erken Modern Dönem, Kanlı Mackenzie, Neostoacılık, Restorasyon Dönemi İskoçyası, Bloody Mackenzie, Early Modern Intellectual History, Enlighten- ment, Neostoicism, Restoration Scotland
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Sir George Mackenzie'nin (1636/38-1691) hayatını zıtlıklar yerine devamlılığı olan topyekün bir biçimde yazmak mümkün mü? Bu tezin amacı böyle bir anlatının mümkün olmakla kalmayıp, geleneksel yaklaşıma nazaran daha doğru ve yapıcı olduğunu sergilemek. Öyle ki, biyografisinde Doktor Jekyll ve Mister Hyde'a benzetilen Mackenzie'nin itibarı da bu şekilde ikiyüzlü. Bazıları için kralın“Kanlı Savcı”sı, diğerleri içinse Mackenzie“İskoçya'nın soylu nüktedanı”veya“memleketin en parlak dehası”ydı. Bu tez, Mackenzie'nin kamusal alan- daki (yani siyasi-adli) kariyeriyle, edebi-düşünsel çalışmalarını birarada değer- lendirerek, Mackezenzie'nin yaşamını bütünlemesine sunmakta. Mackenzie'nin (neo-)stoacılığı bu yorumlamada bütünleyici unsur olarak öne çıkmakta. Dolayısıyla, Mackenzie'nin yaşamı çelişkilerin hükmettiği değil de, tutarlı ve hedefine kilitlenmiş bir savaşımın şekil verdiği bir ömür olarak görülmektedir. Bu savaşımın hedefinde yobaz bir çağ ile, bağnaz ve fanatik eğilimleri temsil eden 'Covenanter'ları bulmaktayız. Mackenzie'nin İskoç Aydınlanma düşüncesinin gelişimine olası katkısı da bu savaşımın şekli ve içeriğinde tespit edilebilmektedir. Bu genel tutumu sunmak adına bu tez önce Mackenzie'nin yaşamını konu alan bir tartışmaya yer vermekte (Bölüm II). Mackenzie'nin kariyeri ve yaşamı üzerine mevcut literatürü inceleyen bir bölüm bu anlatıyı tamamlayıcı rol üstlenmekte (Bölüm III). Karşıt grubu irdelemek adına Covenanter'lar hakkında kısa bir tartışma neticesinde (Bölüm IV) Mackenzie'nin beş stoacı görüşünü ve/veya davranışını ortaya koyan bir sentez sunulmakta (Bölüm V). Bütün bunların ışığında son olarak Mackenzie'nin Aydınlanma'yla ilgilenenler için potansiyel önemi üzerine yorum getirilmekte (Bölüm VI).
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to assess Sir George Mackenzie's (1636/38-1691) life all-inclusively, deed and word, by taking his professed stoicism as the unifying force in his struggles to combat a“bigot age”. Remembered on the one hand as“Bloody Mackenzie”due to his vigorous prosecutions of Covenanters as Lord Advocate, and known to his contemporaries as the“Noble wit of Scot- land,”and“the brightest man in the nation”on the other, Mackenzie suffers a contested legacy. The analogy to Dr. Jekyll and Mr. Hyde made by his biographer thus persists to this day, because Mackenzie's public career and literary output have not been scrutinized comprehensively. This thesis presents Mac- kenzie's life to be thoroughly consistent, but also as focally uniform in its bat- tle against a benighted age, most emblematically found in the Covenanting mindset. This contestation against what he saw as a fanatical and zealot relig- iosity makes Mackenzie a candidate of the seeds from which Scottish Enlight- enment germinated. Accordingly, in the following investigation, Mackenzie's life is first accounted (Chapter II), and subsequently amended by an exposition of the literature on his literary and public career (Chapter III). A brief discussion of the Covenanters then establishes the antithetical counterpart to Mackenzie's ideological position (Chapter IV). Five stoically moulded and continu- ous aspects of Mackenzie's public career and literary output is identified in the ensuing section (Chapter V), to then be further-used to illustrate the potential of Mackenzie for the students of the Scottish Enlightenment (Chapter VI).