Rusya-Avrupa Birliği ilişkileri çerçevesinde Rusya'nın enerji politikaları
Russia's energy policies in the context of Russia-European Union relations
  1. Tez No: 452202
  2. Yazar: MOKHMAD AKHİYADOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA DAĞLAR MACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Kaynakları, Enerji Güvenliği, AB Enerji Politikası, Rusya Enerji Politikası, Energy Resource, Energy Security, EU Energy Policy, Russian Energy Policy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Vladimir Putin'in Rusya Devlet Başkanı olarak seçilmesinden sonra Rusya enerji kaynaklarını diplomatik yaptırım aracı olarak kullanmaya başlamıştır. Bu durum, yetersiz enerji kaynağı rezervlerine sahip olmasından dolayı Rusya'ya başta doğalgaz olmak üzere, enerji ithalatına bağımlı hale gelen Avrupa Birliği'nin enerji güvenliği üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Bu bağlamda, 2000 yılından itibaren değişmeye başlayan Rusya enerji politikasının AB enerji güvenliğinde nasıl bir etki bıraktığını incelenmesi tezin temel amacını oluşturmaktadır. Ayrıca, AB'nin enerji ithalatına artan bağımlılığa karşılık geliştirdiği enerji politikaları ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Being elected Vladimir Putin as the President of Russia started using its energy resources as a means of diplomatic sanction. İn this case, it (Russia) is influencing negatively on the energy security of European Union as it has not enough energy reserve, more particularly natural gas. İn this context, the main purpose of this dessertation is to examine how Russia's energy policy affected EU energy security that started changing since 2000. Moreover, the energy policies developed by EU in response to the increasing dependence on energy imports are explained in detail.