Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisinde pozitif ekspiryum sonu basınç uygulamasının cerrahi görüş alanına etkisi
The effect of positive expiratory end pressure on surgical field conditions during the functional endoscopic sinus surgery
  1. Tez No: 452381
  2. Yazar: MERVE ALTUN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL ERDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: PEEP, Boezaart, Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Pozitif ekspiryum sonu basınç (PEEP) uygulamasının genel anestezi altında solunum fonksiyonlarını düzelttiği bilinmektedir. Bu çalışmada fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisinde pozitif ekspiryum sonu basınç uygulamasının kanamaya ve bununla ilişkili olarak cerrahi görüş alanına etkisinin olup olmadığının ortaya konulması amaçlandı. Yöntem: 2015-2016 yıllarında Kulak Burun Boğaz Kliniği tarafından genel anestezi altında fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi yapılan ASA I-II-III grubu 60 hastanın tıbbi kaytılarından elde edilen veriler değerlendirildi. Hastaların anestezi değerlendirme formuna bakılarak boy, kilo, yaş ve ASA skorları, kullandığı ilaçlar, yandaş hastalıklar kaydedilmiştir. Preoperatif sistolik, diyatolik ve ortalama arter basınçları kaydedilen hastalara, 2mg/kg propofol 0,6 mg/kg roküronyum, 1 mcg/kg remifentanyl ile anestezi indükyonu yapıldı. Hastalar peroperatif 5cmH20 PEEP uygulaması yapılanlar (Grup PEEP) ve yapılmayanlar (Grup Kontrol) olarak iki gruba ayrılmıştır. Peroperatif dönemde kontrollü hipotansiyon uygulalanan hastaların cerrahi görüş alanına kanamanın etkisinin değerlendirmek adına Boezaart skoru kullanılmıştır. Bu skorlamaya göre 0=Kanama yok; 1=Hafif kanama: aspirasyon gerektirmiyor; 2=Hafif kanama: aspirasyon nadiren gerekli/kanama cerrahi alanı tehdit etmiyor; 3=Hafif kanama: sık aspirasyon gerekli/kanama cerrahi alanı tehdit eder boyutta ve birkaç saniye sonra aspirasyonun etkisi ortadan kalkıyor; 4=Orta dereceli kanama: sık aspirasyon gerekli/kanama cerrahi alanı tehdit eder boyutta ve aspirasyondan hemen sonra aspirasyonun etkisi ortadan kalkıyor; 5=Şiddetli kanama: sürekli aspirasyon gerekli/kanama aspirasyondan daha hızlı, cerrahi alan ciddi anlamda tehdit altında ve cerrahi mümkün değil. Boezaart skoru kullanılarak cerraha yöneltilen sorularla cerrahi görüş kalitesi değerlendirilerek kaydedilmiştir. Ayrıca operasyon boyunca hastaların her 15 dakikada bir kaydedilen kalp tepe atımı, sistolik arter basıncı, diyastolik arter basıncı, ortalama arter basıncı, periferik oksijen satürasyonu, end tidal karbondioksit, end tidal sevoflurane, ortalama hava yolu basıncı, PEEP değeri, remifentanyl infüzyon viii dozu, kanama skoru (Boezaart score) anestezi takip formundan elde edilerek kaydedildi. Bulgular: Kontrol grubunda sistolik ve diastolik kan basınçları 0. ve 15. dk'da PEEP grubuna göre anlamlı olarak yüksek değerler elde edilmiştir. Ortalama kan basıncında ise 15. dk'da benzer sonuç elde edilmiştir. Ortalama hava yolu basınçları PEEP grubunda anlamı olarak yüksek tespit edilmiştir. Boezaart skorları gruplar arasında değerlendirildiğinde ise 30. 45. ve 60. dk'da PEEP grubunda anlamlı olarak daha yüksek skorlar elde edilmiştir. Sonuç: Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisinde PEEP kullanımı, kanama skorunda istatistiksel olarak anlamlı artışa neden olarak cerrahi görüş alanına olumsuz etkide bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: It's known that application of positive end-expiratory pressure (PEEP) improves respiratory functions under general anesthesia. In this study, the aim was to show how the application of positive end-expiratory pressure affects on bleeding and related surgery field vision in functional endoscopic sinus surgery. METHODS: The data was obtained from the medical records of 60 patients (in ASA 1-2-3 groups) who had functional endoscopic sinus surgery by ENT clinicians in 2015-2016. By looking at the anesthesia evaluation forms of the patients the data about height, weight, age, ASA scores, medications, comorbid diseases was recorded. The patients' preoperative systolic, diastolic and mean arterial pressures were recorded. For the anestesia induction 2mg/kg propofol, 0,6 mg/kg rocuronium, 1 mcg/kg remifentanil were given. The patients were divided into two groups as; peroperative 5cmH20 PEEP applicated (Group PEEP) and not applicated (Group Control). Boezaart score was used to evaluate the effect of bleeding on the surgical field vision in the patients with peroperative controlled hypotension. According to this score; 0= No bleeding, 1= Mild bleeding (aspiration is not needed), 2=Mild bleeding (Aspiration is rarely needed/ bleeding doesn't threat surgical field), 3= Mild bleeding: Aspiration is needed frequently / bleeding threats surgical field and effect of aspiration dissappears after a couple of seconds. 4= Moderate bleeding, frequent suctioning required, and bleeding threatens surgical field directly after suction is removed. 5=Severe bleeding, constant suctioning required; bleeding appears faster than can be removed by suction; surgical field severely threatened and surgery usually not possible FINDINGS: The surgery field vision is evaluated by Boezaart score, by asking the surgeon questions about the quality of the field vision. Also, pulse, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, mean arterial pressure, peripheral oxygen saturation, end tidal carbondioxide, end tidal sevoflurane, mean airway pressure, PEEP value, x remifentanyl infusion dose, bleeding score (Boezaart score) was recorded in every 15 minutes during the surgery, and the data is obtained from the anesthesia evaluation form. RESULTS: In control group, systolic and diastolic blood pressures was significantly higher compared to PEEP group in 0th and 15th minutes. In 15th minute, mean arterial pressure was evaluated similar in both groups. Mean airway pressures was significantly higher in PEEP group. In 30th, 45th and 60th minutes, Boezaart scores was significantly higher in PEEP group