Bell palsili hastalarda etkilenen ve etkilenmeyen taraf kulakta fasiyal kanal çaplarının temporal kemik tomografisi kullanılşarak segmenter olarak ölçülmesi ve karşılaştırılması
Comparison of fascial canal diameters for both affected and unaffected EARS BY the temporal ct scan in bell palsy patient
  1. Tez No: 452380
  2. Yazar: AYŞE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: UZMAN GÖKHAN KURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Fasiyal kanal, fasiyal sinir, Bell's palsi, Facial duct, facial nerve, Bell's palsy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bell Palsi'li hastalarda temporal kemik içindeki fasiyal kanalın labirentin, mastoid ve timpanik segmentlerinin çaplarının neden olduğu olası stenozun Bell Palsi gelişimine etkisini araştırmak. Materyal metod: Bu çalışmaya Bell Palsi'li 90 hasta dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları ve temporal kemik tomografileri geriye dönük (retrospektif) olarak incelenmiştir. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü hastalar, bilateral Bell Palsi(BP) olan, konjenital, onkolojik, vasküler etyolojilerle gelişen fasiyal paralizi öyküsü olan, geçirilmiş kulak cerrahisi ve geçirilmiş kafa travması öyküsü olan hastalar dışlandı. Fasial sinirin labirentin, timpanik ve mastoid segmentleri her iki taraf kulakta (etkilenen ve etkilenmeyen) ölçüldü. Temporal kemiği görüntülemede Optima 520, 16 dedektör scanner kullanıldı. Görüntüleme parametreleri olarak 120 kv, 180 mA, 1 sn dönüş süresi, 512*512 matris boyutu, 1 mm kalınlıkta kesitler olarak belirlendi. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak elde edilmiştir. Veriler ± standart sapma (SS) olarak ifade edildi. İki grubu karşılaştırmada Mann –Whitney U testi kullanıldı. Anlamlılık seviyesi olarak 0,05 kullanılmış olup p0,05 olması durumunda ise anlamlı farklılığın olmadığı belirtildi. Sonuçlar: 90 hasta 41 kadın (%45,56 ) ve 49 (%54,4) erkek hasta, ortalama yaş+_standart sapma 46,2+_15,15 olarak belirlendi. Fasiyal kanal çaplarının genişlikleri etkilenen taraf ve etkilenmeyen taraf arasında şöyleydi; labirentin segmentin (LS) orta bölümünden elde edilen sonuçlar 0,84+_0,13mm (aralık 0,5 -1,3) ve 0,84+_0,12 mm (aralık 0,6-1,2mm) olarak elde edildi. Timpanik segment (TS) orta bölümünden elde edilen sonuçlar 0,97+_0,15mm (aralık 0,6-1,3mm) ve 0,98+_0,14mm (aralık 0,7-1,3mm) olarak elde edildi. Mastoid segment (MS) orta bölümünden elde edilen sonuçlar 1,26+_0,17 mm (aralık0,6-1,7mm) ve 1,26+_0,19 (aralık 0,7 ve 1,6 mm) olarak değerlendirildi. Yapılan çalışmada her üç segmentte de etkilenen taraf ile etkilenmeyen taraf arasındaki kanal çapları arasında anlamlı farklılık gözlenmedi. (Labirentin segment p=0,98, timpanik segment p=0,65 ve mastoid segment p=0,73) Çıkarımlar: Yaptığımız çalışmada BP'li hastalarda LS çapı her iki tarafta da timpanik ve mastoid segment çaplarından küçük olarak değerlendirildi. Ancak etkilenen ve etkilenmeyen taraf LS çapları arasında anlamlı fark tespit edilmedi. LS deki darlığın BP etyolojisinde rol oynadığı, ancak bunun tamamen kanal çapıyla ilintili olduğunu söylemek mümkün olmamaktadır. Tuzak nöropatisi düşünüldüğünde fasiyal kanal çapı kadar fasiyal sinirin çapı da önemli olmaktadır. BP'li hastalarda kanal darlığı ve sinir çapıyla bağlantılı olarak, etyopatogenezi aydınlatmak için magnetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi kombine kullanılarak ve 3D modelleme ile, daha geniş hasta grupları ile yapılmış çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To search the effect of the possible stenosis which is caused by facial duct l in temporal bone, diameters of mastoid and thympanic segments on the development of BP in the patients with BP Material Method: 90 patients having Bell's Palsili have been involved in this study. Patients' files and their temporal bones tomographies have been examined retrospectively. Patients who are under 18 and over 65 and having with bilateral Bell paraylsis, facial paralysis growing with congenital, oncologic, vascular etiology and the ones undergoned aural surgery and head trauma have been excluded. Facial nerve labyrinthine, tympanic and mastoid segments have been measured on both ears (affected and unaffected). On imaging temporal bone, Optima 520, 16 detector scanner has been used. As imaging parameters, 120 kv 180 Ma 1 s cycle time, 512*512 matrix size, 1 mm incisions have been determined. Parameters that have been obtained from this study acquired by using SPSS 22 package program. Parameters have been stated as ± standard variation (sv). On comparing with two groups, Mann - Whitney U test has been used. As significance level 0,05 has been used, if p0.05 then there has not been significance level. Results: It has been determined that 90 patients, 41 of them are women(45,56%) and 49 of them are men (54,4%) , age ± standard variation 46,2 ± 15,15. The ones whose facial duct diameters width affected and unaffected are as follows; The results gained the centre section of labyrinthine segments have been obtained as 0,84 ± 0,13mm (gap 0,7-1,3 mm) and 0,84±0,12 mm (gap 0,6-1,2mm). The results gained from the centre of tympanic segment have been obtained as 0,97±(gap 0,6-1,3mm) and 0,98±0,14mm (gap 0,7-1,3 mm). The results gained from the centre of Mastoid segment have been obtained as 1,26±0,17 mm (gap 0,6-1,7 mm) and 1,26±0,19 (gap 0,7 and 1,6 mm). In the study conducted, in all 3 segments, it has been observed significance level between duct diameters which have been affected and unaffected. Labyrinthine segment p=0,98, tympanic segment p=0,65 and mastoid segment p=0,73 (Table 4,5,6). Deductions: In this study conducted, LS diameter in the patients having BP has been evaluated as minimus from the diameters of tympanic and mastoid segments on both sides. Nevertheless, Significance level has not been determined between the LS diameters which have been affected and unaffected. Stenosis in LS has a role in BP etiology yet, it is not possible to say that this is all about duct diameter. When entrapment neuropothy is considered, facial neuron diameter is as important as facial duct diameter. In relation to duct stenosis and nerve diameter in the patients with BP, the studies conducted with a broad range of patients are needed with MR BT combine and 3D modelling to highlight etiopathogenesis.