Prematüre retinopatisi tedavi sonuçlarımız
Treatment results of retinopathy of premature
- Tez No: 452452
- Danışmanlar: DR. EMİNE ALYAMAÇ SUKGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, diod lazer, ranibizumab, aflibercept, anti-VEGF, Premature retinopathy, diod laser, ranibizumab, aflibercept, anti VEGF
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Prematür Retinopatisi Tedavi Sonuçlarımız Amaç: Ekim 2013 - Ocak 2016 tarihleri arasında, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği Prematüre Retinopati Tanı ve Tedavi Merkezi'nde prematüre retinopatisi nedeniyle tedavisi yapılan hastaların sonuçlarını değerlendirmektir. Materyal-Metod: Tedavi gerektirecek şiddette prematüre retinopatisi saptanan ve primer tedavisi merkezimizde yapılmış olan infantların kartları geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Bu çalışmaya 208 infantın 416 gözü dahil edildi.133 infantın 266 gözüne diod lazer, 36 infantın 72 gözüne intravitreal ranibizumab ve 39 infantın 78 gözüne intravitreal aflibercept primer tedavi olarak uygulanmıştı. Diod lazer uygulanan 122 hastada retinopatinin gerilediği görüldü. 7 hastada ise ek tedavi ile retinopatinin regrese olduğu görüldü.4 hastada retinopati gerilemedi ve bu hastalar vitreoretinal cerrahi için refere edildi. Ranibizumab uygulanan 36 hastadan 22' sinde nüks izlendi. Ek tedavi ile tüm hastalarda retinopatinin regrese olduğu izlendi. Aflibercept uygulanan 39 hastanın sadece 4'ünde nüks olduğu görüldü ve ek tedavi ile retinopatinin regrese olduğu izlendi. Sonuçlar: Posterior zon tutulumlu ağır retinopatilerde intravitreal anti-VEGF ajanlarla olumlu anatomik sonuçlar elde edilmiştir. Daha periferik tutulumlu prematüre retinopatisinde diod lazer uygulamasıyla hastalığın regrese olduğu görülmüştür. Nüks oranının ranibizumab grubunda lazer ve aflibercept grubuna göre daha fazla olduğu ama ek tedavi ile vitreoretinal cerrahiye gerek kalmadan retinopatinin gerileyebileceği tespit edilmiştir. Hastalığın zonuna, şiddetine ve tipine göre yapılan uygun tedavi seçimi ile olumlu sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate treatment of infants whom were diagnosed as premature retinopathy at Adana training and research hospital between october 2013-january 2016. Matherial-method: 208 infants(416 eyes) with premature retinopathy were treated. 133 infants (266 eyes) were treated with diod laser, 36 infants (72 eyes) received intravitreal injections of ranibizumab and 39 infants (78 eyes) received intravitreal aflibercept. Results: During the follow-up, regression of retinopathy levels appeared in 122 infants whom were received diod laser photocoagulatıon. Regression could not be achieved in 4 patients and these patients referred for vitreoretinal surgery. Among the 36 patients who received ranibizumab, recurrence was observed in 22 patients, regression was obtained among all patients who received additional treatment. Among the 39 patients who received aflibercept, recurrence was observed in only 4 patients and regression was obtained with additional treatment. Conclusions: Diode laser photocoagulatıon and intravitreal anti-VEGF injection seems to be a safe and effective therapy in premature retinopathy. Recurrence rate appeared significantly more higher in patients who received ranibizumab than patients who received both intravitreal aflibercept injection and laser photocoagulation but with additional treatment regression in retinopathy of prematurity will be achieved without the need for vitreoretinal surgery.