Linoleik asit'in sıçanlarda metotreksat kaynaklı testis hasarına karşı antioksidan ve antiapoptotik etkileri
Antioxidant and antiapoptotic effects of linoleic acid against methotrexate-induced testicular damage in rat
- Tez No: 452524
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN YENİLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: İmmünohistokimya, linoleik asit, mikroskopi, seminifer tubül, vitalite, Immunohistochemistry, linoleic acid, microscopy, seminiferous tubule, vitality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma Metotreksat (MTX)'ın indüklediği sıçan testisinde Linoleik asit (LA)'in etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Araştırmada ağırlıkları 250-300 g arasında değişen 12 haftalık 24 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Yirmi dört adet erkek sıçan kontrol, MTX, MTX + LA ve LA olarak dört gruba ayrıldı. Deneyin ilk günü MTX ve MTX+LA gruplarına tek doz MTX (30 mg/kg, ip) verildi. 7 gün boyunca MTX+LA ve LA gruplarına gavaj yoluyla LA (100 mg/kg) verildi. 7. gün sonunda deneklerin karın boşluğu anestezi altında açıldı; her iki testis ve epididimisleri çıkarıldı, kan alındı ve kansızlaştırma yöntemiyle ötanazi yapıldı. Alınan sağ testisler histolojik incelemeler için kullanıldı, sol testisler ve alınan kan örnekleri biyokimyasal incelemeler için kullanıldı. Çıkarılan epididimisteki spermlerin motilite ve vitalite değerlendirmeleri yapıldı; semene dökülen epitel hücre sayıları belirlendi. MTX grubunda kontrol grubuna göre seminifer tubül çapı, epitel kalınlığı, Johnsen skoru, sperm motilitesi ve sperm vitalitesinin düştüğü, fakat germ hücrelerinde apoptotik indeks (AI)'in arttığı belirlendi. MTX+LA grubunda MTX grubuna göre tubül çapı, epitel kalınlığı, Johnsen skorunda artış ve AI'te düşüş belirlendi. LA grubunda kontrol grubuna göre epitel kalınlığı ve Johnsen skorunun düştüğü tespit edildi. LA grubunda diğer gruplara göre seminifer tubül lümenine dökülen immatür germ hücre sayısının düştüğü görüldü. Bu çalışma, MTX'in testis üzerinde hasara yol açtığını, LA'nın bu dejeneratif etkileri belli ölçüde düzelttiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate effects of linoleic acid on methotrexate-induced rat testis. 250-300 g bw. 12 weeks old 24 male Sprague Dawley rats were used in the study. Rats were divided into four groups as control, methotrexate (MTX), methotrexate + linoleic acid (MTX+LA), linoleic acid (LA). The first day of experiment, single dose methotrexate (30 mg/kg) injected intraperitoneally to rats of MTX and MTX+LA group. LA (100 mg/kg) was given to MTX+LA and LA groups rats by gavage during seven days. At the end of the experiment the abdominal cavity of each rat was opened under anesthesia, their both testes and epididymis were taken out, blood collected and its were euthanized. Each right testis was used for histological examination; left testis and blood samples were used for biochemical examination. Motility and vitality of spermatozoa were evaluated in epididymal seminal fluid. Seminiferous tubule diameter, its epithelium height, Johnsen score, sperm motility and vitality decreased but apoptotic index (AI) of germ cells increased in MTX group according to the control. The tubule diameter, epithelium height, Johnsen score increased and AI decreased in MTX+LA group according to MTX group. Also, epithelium height, Jhonsen score decreased LA group according to the control. Seminiferous tubule number that immature germ cells fell into its lumen decreased in LA grup according to the other groups. As a results of the study MTX destroyed testis and LA partially improved that degenerative changes.