Evlilik ilişkilerinde eşlerin akılcı olmayan inançlarıyla başetmelerine bilişsel-davranışçı yaklaşıma dayalı evlilik ilişkisini geliştirme programının etkisi
The effects of a marital enrichment programme based on cognitive-behavioral approach on married couples' coping with their irrational beliefs
  1. Tez No: 452628
  2. Yazar: ERCÜMEND ERSANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK KALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Đlişkisini Geliştirme Programı, Bilişsel-Davranışçı Yaklaşım, Akılcı Olmayan Đnançlar, Evlilik Eğitimi, Evli Çiftler, Marital Enrichment Program, Cognitive-Behavioral Approach, Irrational Beliefs, Marriage Education, Couples
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen bilişsel-davranışçı yaklaşıma dayalı evlilik ilişkisini geliştirme programı, çiftlere akılcı olmayan inançlarıyla başetme becerileri kazandırmak amacıyla deney grubuna uygulanmıştır. Araştırmanın başında ve sonunda onar çiftten (20 kişi) oluşan deney ve kontrol gruplarına Kalkan (2006) tarafından geliştirilen“Đlişkilerde Đnanç Envanteri”uygulanmış ve deney ve kontrol gruplarının ön-test puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Yapılan kovaryans analiz sonucunda ön ve son-test puan ortalamaları arasındaki farkın .05 düzeyinde anlamlı olduğu bulunmuştur. Bilişsel-davranışçı yaklaşıma dayalı evlilik ilişkisini geliştirme programı evlilerin evlilik ilişkilerinde çaresizlik ve sevilemezlik inançlarıyla başetmelerini anlamlı olarak yükseltmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a Marital Enrichment Program based on the Cognitive-Behavioral Approach, developed by the researcher has been applied to the couples in the experimental group in order to enable them to gain the necessary skills to cope with their irrational beliefs. At the beginning and at the end of the study,“Belief Inventory in Relationships”developed by Kalkan (2006) has been applied to the experimental and the control groups consisting of ten couples (twenty persons) and there is not a significant difference between the pre-test scores of the experimental and the control groups. The results of the covariance analysis revealed that the difference between the mean scores of pre and post test is significant at the level of .05. The Marital Enrichment Program based on Cognitive-Behavioral Approach significantly increases the couples' levels of coping with helplessness and lovelessness beliefs in their marital relationships.