Gestasyonel diyabet patogenezinde retinol bağlayıcı protein-4'ün rolü
The role of retinol-binding protein-4 in gestational diabetes pathogenesis
- Tez No: 452859
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP CANTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Endocrinology and Metabolic Diseases, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, insülin direnci, retinol bağlayıcı protein-4, transtiretin, gestational diabetes mellitus, insulin rezistance, retinol binding protein-4, transthyretin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) ilk kez gebelikte ortaya çıkan yada gebelik sırasında tanı konulan glukoz tolerans bozukluğudur. GDM gebelik döneminde en sık görülen metabolik bozukluktur ve tedavi edilmediği takdirde annenin ileriki yaşamında tip 2 diyabetes mellitusa sebep olabileceği gibi, fetusta konjenital anomalilerede yol açabilmektedir. Retinol bağlayıcı protein-4 (RBP-4), retinolün kanda spesifik taşıyıcı proteinidir. İnsanlarla yapılan çalışmalarda yüksek RBP 4 düzeylerinin insülin rezistansı ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Transtiretin (TTR), tiroksin ve retinol bağlayıcı protein ile kompleks oluşturan ve böylece RBP-4'ün renal atılımını engelleyen, pankreatik insülin sekresyonunu pozitif yönde etkileyen bir moleküldür. Biz bu çalışmamızda yaygın bir sağlık sorunu olan ve maternal-fetal komplikasyonları sebebiyle önem arzeden GDM'un etiyolojisinde RBP-4 ve TTR'in önemini araştırmayı amaçladık.Metod: Çalışmaya gebeliğin 24-28. haftalar arasında 101 gebe hasta alındı. 100 gr OGTT ile tanı konularak 46'sı GDM, 20'si BGT, 35'i normal glukoz toleranslı olmak üzere üç gruba ayrıldı. Sonra üç grup hastanın RBP-4 ve transtretin değerleri ELİSA yöntemiyle çalışılarak sonuçları One-Way ANOVA testi ile karşılaştırıldı. Bu hastalardan 45 tanesine doğum sonrasında 75 gr'lık OGTT yapılarak BGT ve NGT olarak 2 gruba ayrıldı, RBP-4 ve transtiretin değerleri tekrar çalışılarak sonuçları Mann Whitney U testi ile incelendi.Bulgular: GDM, BGT ve kontrol grubunda RBP4 ve TTR düzeyleri karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Çalışmaya alınan tüm hastalar göz önünde bulundurularak yapılan korelasyon analizinde HOMA-IR ve QUİCKİ indeksi ile hesaplanan insülin direnci ile RBP-4 ve TTR arasında ilişki saptanmadı. Postpartum normal OGTT ve BGT'lı bireylerin gebelik sırasındaki RBP-4, TTR ve HOMA testleri karşılaştırıldığında fark olmadığı bulundu (Mann-Whitney U testi, p>0.05).Sonuç: RBP-4 ve transtretinin gestasyonel diyabetes mellitus ve insülin direnci ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Gestational diabetes mellitus (GDM) is a glucose tolerance disorder that occurs first time in pregnancy or diagnosed during pregnancy. GDM is the most frequent metabolic disorder during pregnancy and if it isn?t cured it can cause a type 2 diabetes mellitus in the years ahead of mother as well as congenital abnormalities in fetus. Retinol-binding protein-4 (RBP-4) is the specific carrier protein of retinol in the blood. A new adipositokin is revealed and it is related with glucose intaking to fat cell related to systematic insulin sensitivity. It was found in the studies on humans that high RBP 4 levels were correlated with insulin resistance. Transthyretin (TTR) is a molecule that forms complex with thyroxin and retinol-binding protein and thus preventing renal excretion of RBP-4 and it affects pancreatic insulin secretion positively. In this study, we aimed to investigate the importance of RBP-4 and TTR in the pathogezis of GDM.Methods: The research involved 101 pregnant patients within the pregnancy period of the weeks 24-28. They were divided into three groups by diagnosing with 100 gr OGTT as 46 patients GDM, 20 patient BGT and 35 patients normal glucose tolerated. The RBP-4 and transthyretin values of tle last three groups of patients were compared with One-Way ANOVA test by studying ELISA method. After the delivery, by giving 75 gr of OGTT to 45 of these patients, they were divided into two groups as BGT and NGT. The RBP-4 and transthyretin values were restudied and the results were examined with Mann Whitney U test. Results: When the RBP4 and TTR levels were compared in GDM, BGT and control groups, no significant difference were determined. As a result of correlation analysis, considering all the patients in the research, no relation was determined between insulin resistance calculated with HOMA-IR and QUICKY indexes and RBP-4 and TTR. When during pregnancy RBP-4, TTR ve HOMA tests of Individuals with postpartum normal OGTT and BGT, were compared, it was determined that there was no significant difference.Conclusion: No statistically significant relationship was determined between RBP-4 and transthyretin, gestational diabetes mellitus and insulin resistance.