Şizofrenide çocukluk çağı örselenmelerinin nedensel bir ilişkisi var mı? Şizofreni hastaları ve sağlıklı kardeşlerinin çocukluk çağı örselenmeleri yönünden karşılaştırılması
Is there any causal relation of the childhood traumas in schizophrenia? Comparison of patients with schizophrenia with their healthy siblings in terms of childhood trauma
- Tez No: 452858
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, çocukluk çağı örselenmesi, dissosiyasyon, Schizophrenia, childhood trauma, dissociation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Çocukluk çağı örselenmeleri, erişkinlikte farklı ruhsal hastalıklara yol açabildikleri gibi, var olan psikopatolojilerin daha ağır bir seyir göstermesine de neden olmaktadırlar. Şizofrenide genetik yatkınlık hastalığın oluşumunda önemli ölçüde belirleyici olabilmektedir, bununla birlikte çevresel etkenlerin de rolü olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda çevresel etkenlerden çocukluk çağı örselenme yaşantılarının hastalık oluşumunda etkisinin olup olmadığı araştırılmaktadır.Yöntem: Katılımcı olarak Klinik Genel İzlenim Ölçeği (KGİÖ) puanı 5 ve altında olan ya da aktif psikoz nöbeti olmayan 100 şizofreni hastası ile kontrol grubu olarak hastalarla yaş, cinsiyet ve eğitim açısından eşleştirilmiş ve hastalarla aynı ortamda büyümüş olan sağlıklı kardeşleri çalışmaya alındı. Hastalara nüfus özelliklerini değerlendiren anket formu ile DSM IV'e göre Yapılandırılmış Klinik Görüşme (DYKG-1), Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (PBDÖ), Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (NBDÖ), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DYÖ), Klinik Genel İzlenim Ölçeği (KGİÖ), İşlevselliğin Genel Değerlendirilmesi Ölçeği (İGDÖ) ve Çocukluk Çağı Örselenmeleri Ölçeği (ÇÇÖÖ) uygulandı. Kontrol grubuna ise nüfus özelliklerini değerlendiren anket formu ile Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DYÖ) ve Çocukluk Çağı Örselenme Ölçeği (ÇÇÖÖ) uygulandı. Hasta ve kontrol grubu çocukluk çağı örselenmeleri ve disosiyatif yaşantılar açısından karşılaştırıldı. Hasta grubunda çocukluk çağı örselenme ve dissosiyatif yaşantılar puanları ile psikopatolojiyi değerlendiren ölçekler arasındaki ilişki araştırıldı.Bulgular: Hasta ve kontrol grubu karşılaştırıldığında hasta grubunda fiziksel istismar, duygusal istismar ve cinsel istismar alt ölçek puanları ve DYÖ puan ortalaması daha yüksek bulundu. Hasta grubunda DYÖ ile ÇÇÖÖ hem toplam puanı hem de alt ölçek puanları arasında aynı yönde orta düzeyde anlamlı bağıntı saptandı. ÇÇÖÖ puanı ile hastanın yaşı ve hastalığın başlangıç yaşı arasında ters yönde orta düzeyde anlamlı bir bağıntı belirlendi. ÇÇÖÖ ve DYÖ puanları ile KGİÖ puanı arasında aynı yönde ve İGDÖ puanı arasında ters yönde anlamlı bir bağıntı bulundu. ÇÇÖÖ ile PBDÖ ve NBDÖ toplam puanları arasında ilişki saptanmazken belirti düzeyinde bakıldığında kimi alt ölçek ve maddeler arasında anlamlı ilişkiler bulundu.DYÖ ile NBDÖ toplam puan ortalamaları arasında aynı yönde anlamlı bir bağıntı bulundu.Sonuç: ÇÇÖ'nün şizofreninin daha erken ortaya çıkmasında, pozitif ve negatif belirtilerin şekillenmesi üzerinde rölü olabileceği gibi işlevsellik ve klinik şiddet üzerinde de rolünün olabileceği söylenenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The traumas in childhood do not only result in different mental illnesses in adulthood but also cause the existing psychopathologies to progress heavier. Genetic susceptibility in schizophrenia may be considerably determinative in pathogenesis. Nevertheless, it is known that environmental impacts have also part in it. In the study we tried to research if there is any effect of childhood trauma experiences on the pathogenesis of schizophrenia.Method: Participants are 100 schizophrenic patients who have 5 or under 5 points of Clinical Global Impression Scale (CGIS) and the patients who have not active pschosis states and their healthy siblings who have been raised in same environment as that of patients who have linked with the patients in control group in terms of age, gender and education. By the questionnaire form evaluating population characteristics the patients have been applied by Structured Clinical Interview for DSM IV (SCID-I), Scale for the Assesment of Positive Symptoms (SAPS), Scale for the Assesment of Negative Symptoms (SANS), Dissociative Experiences Scale (DES), Clinical Global Impression Scale (CGIS), Global Assesment Scale (GAS) and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28). On the other hand, by the questionnaire form evaluating population characteristics control group has been applied by the Dissociative Experiences Scale (DES) and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28). The patient and control groups have been compared in terms of traumas in childhood and dissociative experiences. The relation between the childhood traumas and dissociative experiences in patient group with the positive and negative symptoms in patient have been compared.Findings: It has been found that physical, emotional and sexual abuse subscale scores and DES mean scores higher in patients than control group. In the patient group it has been found a moderately positive correlation between total and subscale scores of DES and CTQ-28. It has been determined a moderately negative correlation between CTQ-28 scores and the age of patient and illness onset. It has been found a positive correlation between CTQ-28/DES and CGIS scores and negative correlation between CTQ-28/DES and GAS. It has not been found any relation between CTQ-28, SAPS and SANS mean total scores. However, when it analyzed in the symptom level it has been found a correlation between some of the subscales of CTQ-28, some SAPS and SANS subscales. It has been found a weakly positive correlation between DES and SANS mean total scores.Conclusion: We suggest that, childhood trauma may play an important role in the onset of illness, on formation of positive and negative symptoms and functionality of patient and illness severity.