Endometrium kanseri olgularının operasyon öncesi evrelendirilmesinde 3T MRG'nin etkinliği
To evaluate the diagnostic accuracy of sequences obtained with 3T MRI in preoperative staging of myometrial invasion in endometrial carcinoma
- Tez No: 452928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN İNAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: derin myometriyal invazyon, manyetik rezonans görüntüleme, endometriyal karsinom, evreleme, deep myometrial invasion, magnetic resonance imaging, endometrial carcinoma, staging
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
AMAÇ: Endometriyal kanserlerinde myometriyal invazyonun preoperatif evrelendirilmesinde 3T MRG'nin etkinliğini araştırmaktır.GEREÇ VE YÖNTEM: Endometriyal biyopsi ile preoperatif endometriyal karsinom ön tanısı olan 28 postmenopozal hasta çalışma kapsamına alındı. Karsinomların 22 tanesi endometriod tip adenokarsinom (7 tanesi grade 1, 11 tanesi grade 2, 4 tanesi grade 3), 1 tanesi seröz adenokarsinom (grade 3), 1 tanesi şeffaf hücreli adenokarsnom (grade 2), 3 tanesi indiferansiye nöroendokrin karsinom (3'üde grade 3), 1 tanesi malign mikst müllerien tümör (grade 3) idi. Tüm hastaların MRG incelemesi 3 T cihazda (Philips Achievea İntera Release, Einthoven, Netherlands) yapıldı. Kontrast öncesi koronal, aksiyel ve sagital oblik yağ baskısız T2-A single shot turbo spin eko (SSh-TSE) ve dört ayrı b değeri kullanılarak (b=0, 20, 650, 1000 sn/mm²) SSh-TSE-EPI sekansı kullanılarak aksiyel oblik difüzyon ağırlıklı görüntüler (DAG) alındı. b0 ve b1000 sn/mm² değerlikli görüntüler üzerinden ADC haritaları elde edildi. Ardından prekontrast T1 THRIVE (T1 High Resolution Isotropic Volume Examination) parametreleri kullanılarak yağ baskılı 3D T1-A THRIVE sekansı ile 9'lu dinamik görüntüler (0. sn. , 20. sn. , 40. sn. , 80. sn. , 100. sn., 120. sn. , 140. sn. , ve 160. sn. , ve 180. sn. 'de ) ve 5. dk geç postkontrast görüntüler elde edildi.Sekansların myometriyal invazyon derinliğini saptamadaki duyarlıklık (sensitivite), özgüllük (spesifite), pozitif yorum gücü (pozitif prediktif değer=PPV), negatif yorum gücü (negatif prediktif değer=NPV) ve genel doğruluk oranı hesaplandı. Difüzyon ağırlıklı görüntülerin kantitatif analizi amacıyla, karsinomların Sİ değerleri, tümör-myometriyum Sİ oranı ve karsinomların ADC değerleri hesaplandı. Ek olarak tümörlerin histolojik grade'i ile ADC değerleri arasında korelasyon Spearman's rank korelasyon testi ile analiz edildi. Dinamik görüntülerin kantitatif değerlendirilmesi amacıyla kontrast sonrası 0-180. sn'ler arasında her seride lezyonların Sİ değerleri ölçülerek Sİ-zaman eğrisi elde edildi. Bu eğriler üzerinden kitle ve myometriyum için kontrastlanma hızı (KH), maksimum kontrast tutma yüzdesi (MKY), maksimum kontrast tutma zamanı (MKZ) ve kontrast yıkanma hızı (KYH) hesaplandı. Sonuçlar ve student's t testi ile karşılaştırıldı.SONUÇLAR: Evrelemedeki MR değerlendirme sonuçları ile cerrahi sonrası patolojik evreleme sonuçları arasında belirgin uyumluluk bulundu. Derin myometriyal infiltrasyon için T2-A ve kontrast sonrası erken arteryel faz görüntülerden elde edilen sonuçlarda sensitivite % 100, spesifite % 76, PPV % 58, NVP % 100, genel doğruluk % 82; kontrast sonrası geç faz (3. ve 5.dk) görüntüler için sensitivite % 100, spesifite % 81, PPV % 64, NPV % 100 ve genel doğruluk % 86; DAG'lerde ise sensitivite % 71, spesifite % 62, PPV % 38, NVP % 87 ve genel doğruluk % 57 bulundu. MKY malign kitlelerde myometriyuma göre belirgin düşük hesaplandı. Karsinomların ortalama ADC değeri ise myometriyal dokudan düşük hesaplandı (Ortalama ADC değeri tümörlü dokuda 1,02±0,48x10-³ mm²/sn, myometriyal dokuda ise 1,42±0,32x10-³ mm²/sn). Tümör grade'i ile ortalama ADC değeri arasında istatiksel anlamlı korelasyon yok idi.SONUÇ: 3 T MR ile elde edilen yüksek rezolüsyonlu özellikle kontrast sonrası alınan geç faz görüntüler ile myometriyal invazyon yüksek tanısal doğrulukla gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To evaluate the diagnostic accuracy of sequences obtained with 3T MRI in preoperative staging of myometrial invasion in endometrial carcinoma.MATERIALS AND METHODS: Twenty-eight women with histologically diagnosis of endometrial carcinoma [22 endometrioid type adenocarcinoma (7 grade 1, 11 grade 2, 4 grade 3), 1 serous type adenocarcinoma (grade 3), 1 clear cell adenocarcinoma (grade 2), 1 malign mixt mullerian tumor (grade 3), 3 undifferentiated carcinoma (3 grade 3)] were included in this prospective study. All patients were examined by 3T MRI with pre and postcontrast sequences. Precontrast axial, coronal, sagittal oblique T2-weighted (W) single shot turbo spin echo (SS-TSE) and axial oblıque diffusion weighted images (DWI) were performed using a breath-hold SS-EPI-TSE sequence with b factor b 0, 20, 500 and 1000 sec/mm². Apparent diffusion coefficients (ADC) maps were reconstracted from b 0 and 1000 sec/mm². Subsequently, nine dynamic series of T1-W THRIVE (T1 High Resolution Isotropic Volume Examination) images were obtained (0-180 sec) followed by a T1-weighted THRIVE sequence in the late phase (5th min).For detection of deep myometrial infiltration; sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), negative predictive value (NPV), and accuracy were calculated on T2-W SSh-TSE, postcontrast early arterial phase (25th sec) and late phase (3th and 5th min) T1-W THRIVE SPAIR, and DWI. For the quantitative analysis of DWI, signal intensities (SI?s) of the tumor, tumor-to-myometrium SI ratios, and ADC values of the tumor were calculated. Also, ADC values were correlated with histologic grade by Spearman?s rank correlation test. For the quantitative evaluation of dynamic series, signal intensity (SI)-time curves were obtained according to the SI?s on the 0th, 20th, 40th , 60th , 80th, 100th, 120th, 140th, 160th, and 180th seconds. Also, the maximum relative enhancement (MRE), wash-in rate, time-to-peak, and wash-out rate of masses and myometrium were compared by student?s t test.RESULTS: There was significant agreement between MRI and surgicopathologic findings in assessment of staging. For deep myometrial infiltration; T2-W and early-phase (25th sec) contrast-enhanced sequences obtained sensitivity 100 %, specificity 76 %, PPV 58 %, NPV 100 %, and accuracy 82 %; late-phase (3th and 5th min) contrast-enhanced images obtained (sensitivity 100 %, specificity 81 %, PPV 64 %, NPV 100 %, and accuracy 86 %; DWI obtained lower accuracy (sensitivity 71 %, specificity 62 %, PPV 38 %, NPV 87%, and accuary 57 %) than T2-W and postcontrast images. The MRE of carcinomas were significantly lower than those of the myometrium. This quantitative analysis showed a significant improvement in tumor and myometrium contrast during the late phase. On DWI, the mean ADC value of tumor and normal myometrial tissue were 1,02±0,48x10-³ and 1,42±0,32x10-³ mm²/sec, respectively. There was no statistically significant correlation between tumor grades and ADCs.CONCLUSION: As the 3 T MRI scanner allows high resolution images, accurate assessment of myometrial infiltration can be done especially with postcontrast late phase images.