Pediatrik obezite ile ilişkili yağlı karaciğer hastalığında perilipin gen polimorfizminin değerlendirilmesi
The Assesment of Perilipin Gene Polymorphism in Pediatric Obesity-Related Fatty Liver Disease
- Tez No: 452927
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: obezite, çocuk, perilipin, yağlı karaciğer hastalığı, adiponektin, leptin, rezistin, ghrelin, obesity, children, perilipin, fatty liver disease, adiponectine, leptin, resistin, ghrelin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Obezite tüm dünyada çocuk ve adolesanları en sık etkileyen beslenme bozukluğudur ve son yıllarda epidemik bir sağlık problemi olarak kabul edilmektedir. Obezite etiyolojisi multifaktoriyeldir. Daha önceki çalışmalarda perilipin (PLIN) genindeki bazı genetik varyasyonların obezite ve insulin direnci ile ilişkili olduğu belirtilmiştir. Bu çalışmada, çocuk ve adolesanlarda farklı PLIN gen polimorfizmlerinin varlığı ve obezite ve karaciğer yağlanması ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı.Hastalar ve yöntem: Çalışmaya 10-18 yaş arası 206 obez ve 102 sağlıklı olmak üzere toplam 308 çocuk alındı. Çocukların antropometrik verileri (vücut ağırlığı, vücut boyu, vücut kütle indeksi, boya göre ağırlık indeksi) kaydedildi. Obezitesi saptanan hastalardan tam kan sayımı, açlık kan şekeri, serum transaminaz düzeyleri, serum lipid paneli, insulin düzeyi, batın ultrasonografisi istendi. Adipokinler ve ghrelin düzeyleri sandwich ELISA yöntemi ile PLIN gen analizi [PLIN 1 6209 T/C (rs2289487), PLIN 4 11482 G/A (rs894160), PLIN 6 14995 A/T (rs1052700), PLIN 5'UTR-1234 C>G (rs4578621) ve PLIN 10171 A/T (rs8179043)] Real Time-PCR ile çalışıldı.Bulgular: Obez grupta boya göre ağırlığı %120-140 arası olan 61 (%19.8), %140'ın üzerinde 145 (%47.1) hasta, kontrol grubunda ise 102 (%33.1) çocuk mevcuttu. Obez hastaların 75'ünde (%36.4) insülin direnci, 83'ünde (%40.2) karaciğer yağlanması saptandı. Yağlı karaciğeri olan grupta serum AST, ALT, insulin düzeyleri ve HOMA-IR değeri yağlı karaciğeri olmayan gruba göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Tüm çocukların adipokin değerleri karşılaştırıldığında, serum leptin düzeyleri obez çocuklarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptandı (p=0.0001). Adiponektin ve ghrelin düzeyi arasında iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Obez hastalar yağlı karaciğeri olanlar ve olmayanlar olarak sınıflandırıldığında, her iki grup arasında serum adipokin (adiponektin, leptin, resistin) ve ghrelin düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Obezlerde PLIN 6 A/A alleli taşınma sıklığı anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.01). Karaciğer yağlanması mevcut olgularda rs8179043 A/A alleli taşıma sıklığı karaciğer yağlanması olmayan gruptan anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.009). PLIN allel varlığı ile adipokin ve ghrelin düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı.Sonuç: Bu çalışmada, Türk toplumunda ilk kez perilipin gen polimorfizmi çalışılmış; obez çocuklarda PLIN 6 A/A allelinde taşınma sıklığı sağlıklı çocuklara göre yüksek bulunmuştur. Karaciğer yağlanması olan obez çocuklarda da ilk defa PLIN genotipi çalışılmış olup sadece rs8179043 A/A alleli taşıma sıklığı yüksek bulunmuştur. Obezitede ve karaciğer yağlanması olan olgularda perilipin geninin genetik varyasyonlarının tanımlanması, obezite ve yağlı karaciğer hastalığına yatkınlığın belirlenmesinde ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesinde yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity is the most common nutritional disorder in children and adolescent and it is regarded as an epidemic health problem in recent years in the world. The etiology of obesity is multifactorial. In previous studies, some genetic variations in perilipin (PLIN) gene were found to be in relation with obesity and insulin resistance. In this study, we evaluated the existence of PLIN gene variations in children and adolescents with obesity and fatty liver disease.Patients and methods: A total of 308 children were included in the study between the ages 10-18 (obese:206, control: 102). Antropometric data (body weight, body heigth, body mass index, weight for height index) were recorded. All of the children and adolescents are analyzed for complete blood count, fasting blood glucose, plasma lipids and insulin levels, serum transaminase levels and abdominal ultrasonography is performed. The serum samples for adiponectin, leptin, resistin and ghrelin were studied by ?sandwich ELISA?. PLIN gene analysis [PLIN 1 6209 T/C (rs2289487), PLIN 4 11482 G/A (rs894160), PLIN 6 14995 A/T (rs1052700), PLIN 5?UTR-1234 C>G (rs4578621) ve PLIN 10171 A/T (rs8179043)] studied by Real Time-PCR.Results: Patients were divided into 3 groups based on weight for height index. The control group, obese 1 and obese 2 groups are composed of the patients whose weight for heigth are between 90-120%, 120-140% and >140% respectively. 120 (33.1%) of 308 patients are placed in the control group, 61 (19.8%)of 308 patients in the obese 1 group and 145 (47.1%) of 308 patients in the obese 2 group. İnsulin resistance and fatty liver were detected in obese patients 75 (36.4 %) and 83 (40.2 %) respectively. Serum AST, ALT, insulin levels and HOMA-IR were significantly higher in patient who have fatty liver group than without fatty liver group. Serum leptin levels in obese children was significantly higher than the control group (p=0.0001). Adiponectin and ghrelin levels were not significantly different between the two groups. There were not association between presence of fatty liver disease and serum adipokine (adiponektin, resistin and leptin) and ghrelin levels (p>0.05). Carriage frequency of PLIN 6 A/A allele was significantly higher in obese group than control group (p=0.01). Carriage frequency of rs8179043 allele was significantly higher in cases of fatty liver group than without fatty liver group (p=0.009). Adipokines and ghrelin levels were not associated with the presence of PLIN gene variations.Conclusion: Perilipin gene polimorphisms have not been analyzed in Turkish population yet. We found that carriage frequency of PLIN 6 A/A allele significiantly higher in obese children than control group. In addition, this is the first study that investigate the PLIN gene in fatty liver disease. We found that higher carriage frequency of PLIN rs8179043 A/A allele in fatty liver disease. İnvestigation of genetic variations of perilipin gene in the patients with obesity and fatty liver diseases will light the factors that predispose to these diseases and development of new treatment strategies.