Mekanik ince ve kalın barsak tıkanıklıklarında mortaliteye etki eden faktörler
The factors affecting the mortality in mechanical small and large bowel obstruction
- Tez No: 452991
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TAŞKESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnce barsak tıkanıklığı, kalın barsak tıkanıklığı, mortalite, risk faktörleri, Large bowel obstruction, small bowel obstruction, mortality, risk factors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: İnce ve kalın barsak tıkanıklığı nedeniyle ameliyat edilen hastalarda mortaliteye etki eden faktörlerin araştırılması bu çalışmada amaçlanmıştır.Materyal- Metod: Dicle Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2010-Temmuz 2012 tarihleri arasında ince ve kalın barsak tıkanıklığı nedeniyle ile ameliyat edilen 171 hastadan oluşan bu retrospektif çalışmada, hastaların mortalite ile ilişkili olabilecek başvuru şikayeti ve süresi, fizik muayene bulguları, yaş, cinsiyet, başvuru anındaki beyaz küre (wbc), kreatinin, potasyum, ortalama platelet volümü (mpv), albümin değerleri, karın ameliyat öyküsü, ameliyat zamanı, eşlik eden hastalıkları, ameliyat tanısı, yapılan ameliyat şekli, komplikasyonları ve mortaliteleri dosyalarından bulunup kaydedildi.Bulguların istatistikleri yapılırken mortalitenin yukarıda saydığımız parametrelerle tek tek ilişkisi analiz edilerek istatistik olarak anlamlı olup olmadığı tespit edilmeye çalışıldı.Bulgular: Ameliyat edilen 114 ince barsak tıkanıklığının (İBT) 61' i (%53,5) erkek, 53' ü (%46,5) kadın ; 57 kalın barsak tıkanıklığının (KBT) ise 44' ü (%77,2) erkek, 13'ü (%22,8) kadından oluşmaktaydı. Ameliyat edilen iBT' de mortalite oranı % 14,9 iken, KBT' de %22,8 olarak bulundu. Bununla ilişkili olarak mortalite gelişen grupta yaş ortalaması 62±19,7 (20-85) yıl iken, mortalite gelişmeyenlerde yaş ortalaması 52±19,6 (19-83) yıl olarak bulundu. Ayrıca albümin değeri mortalite gelişen grupta ortalama 2,3 ±0,7(1-4) g/dl iken mortalite gelişmeyen grupta 3,23±0,6 (1-5) g/dl olarak bulundu. İnce barsak tıkanıklığında en sık nedenler sırası ile brid %43,9, inkarsere herni %19,3 iken, kalın barsak tıkanıklığında kolon tümörü %42,1, sigmoid volvulus 26,3% olduğu görüldü. Yine etyolojide mezenterik damarlarda tıkanıklık olanlarda mortalite %40, tümör metastazı olanların mortalitesini %36 oldugunu gördük. İBT olanlarda rezeksiyon + ostomi açılanlarda mortalite %50 iken, kalın barsak grubunda bu oran oldukça düşük izlendi. Barsak sesi alınmayan hastaların mortalitesi %39,1 olduğu görüldü. Barsak sesi alınanlarda mortalite %14,1 olarak izlendi. İstatiksel olarak anlamlı idi ( p < 0.005).Sonuç: İnce ve kalın barsak tıkanıklığında hastalar ameliyata alınmadan sıvı ?elektrolit ve albümin replasmanı sağlanmalı, yaş ve sistemik hastalıklar da göz önüne alınıp tedavi ve takibi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Our aim is to compare factors associated with postoperative mortality in patients who received surgery due to obstruction of large bowel or small bowel..Material?Method: Factors affecting mortality after operation of large and small bowel obstructions were compared in this study consisting 171 patients (of them 114 with small bowel and 57 with large bowel obstruction) diagnosed with ileus at the emergency service between January 2010 and July 2012 and operated at the general surgery service of Dicle University Hospital.Data about factors that may be associated with mortality such as complaints at admission, duration of complaints, physical examination signs, age, gender, WBC, creatinine and albumin levels at admission, history of abdominal operation, time of operation, comorbidities, operative diagnosis, type of surgery, complications and mortality were recorded from patients? files.The relation of mortality with the each of the above mentioned parameters was analyzed in the statistical analysis of the results any significance was tried to determine.Results: Of the patients operated due to small bowel obstruction 61 (53,5%) were men and 53 (46,5%) were women; whereas of the patients operated due to large bowel obstruction 44 (77,2%) were men and 13 (22,8%) were women. Mortality rate was 14,9% in patients with small bowel obstruction and 22,8% in patients with large bowel obstruction. Mean age was 62... in patients with mortal disease course and 52... in patients with non-mortal course. Mean albumin level was 2,62 and 3,23 in patients with mortal course and non-mortal course respectively. The most common causes of small bowel obstruction were brid (43,9%), incarcerated hernia (19,3%); whereas the most common causes of large bowel obstruction were colon tumor (42,1%) and sigmoid volvulus (26,3%). The mortality rate in patients with occlusion or tumor metastasis of mesenteric vessels was 40%-36%. Mortality rate in patients with small bowel obstruction who undergone resection + ostomi was 50%, whereas it was quite low in patients with large bowel obstruction. Mortality of patients without intestinal sounds was 39,1%. Mortality rate in patients having intestinal sounds were %14,1. This difference was statistically significant.Conclusion: Liquid-electrolyte and albumin replacement should be provided before operation of patients with mechanical bowel obstructions and management and follow-up should be carried out taking age systemic conditions into consideration.