Mapping of cultural industries: The case of İstanbul
Kültür endüstrilerinin haritalanması: İstanbul örneği
- Tez No: 453090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: kültür endüstrileri, İstanbul, haritalama, cultural industries, Istanbul, mapping
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kültür endüstrileri, küresel şehir yapılanmasının kaçınılmaz bir parçası haline gelmiştir. İstanbul ve İstanbul'un küreselleşme akımından etkilenerek geçirdiği değişim ise kültür endüstrilerinin küresel şehir yapılanmasında nasıl yer aldığı açısından başlı başına bir örnek oluşturmaktadır. Bundan yola çıkarak, İstanbul'da son yıllardan oluşmuş olan kültürel doku, İstanbul'un kültür endüstrilerinin haritalanması yoluyla bu tezde sunulmaktadır. Öte yandan, kültür endüstrilerinin tanımı bu tez çalışması kapsamında sanat, kültür, bilgi gibi kavramların toplamını içeren ürünlerin sergilendiği ve dolaşımlarının sağlandığı kurumlara karşılık gelecek şekilde ele alınmıştır. Müzeler, üniversiteler, kültür merkezleri, sanat galerileri, sergi ve kongre merkezleri, festival ve konser alanları, kitapçılar olmak üzere, İstanbul'daki yedi farklı kültür endüstrisi kategorileri, coğrafi referansları baz alınarak haritalanmıştır. Bu haritalara bakıldığında, hali hazırda var olan şehir merkezinin kültürel bir şekilde yeniden belirlendiği görülmektedir. Üstelik, kültürel şekilde yeniden belirlenen bu şehir merkezinin, görsel verilerde de ortaya konulduğu şekliyle, üçgensel bir şekle sahip olduğu görülmektedir. Bunun yanında, kültür endüstrilerinin yoğunlaşması ile şehir yapılanmasının diğer bir parçası olan raylı sistemler arasında olumlu bir ilintililiğin var olduğu temel alınarak, İstanbul'un üçgeni olarak tanımlanmış olan bu merkezin üçgensel şekli ortaya çıkmaktadır. On yıllara göre oluşturalan karşılaştırmalı harita göstermiştir ki, İstanbul'un üçgeni şehrin büyümesi ve genişlemesine karşın şeklini nispeten korumuştur. Tüm bunlar dikkate alınarak, kültür endüstrilerinin konumlanmasının ve yoğunlaşmasının, İstabul'un kültürel dokusuna olabilecek etkilerine tahmin edilerek yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cultural industries have become an inevitable part of an urban structure of the global cities. Istanbul is a fascinating case to grasp that taking place of cultural industries in an urban structure in terms of transformation of the city in line with the trends of globalization. This thesis primarily presents that newly emerged cultural topography of Istanbul by mapping cultural industries. Following the narrow conceptualization of cultural industries, that refers to institutions which exhibit, circulate capitals based on arts, culture, and knowledge, residing of seven different categories of cultural industries in Istanbul are mapped by their geo-referenced data. Museums, universities, cultural centers, art galleries, convention and exhibition centers, festival and concert halls, and bookstores are mapped one by one as well as all. The results show that existing city center is culturally reified by cultural industries. Moreover, the triangular shape of culturally reified city center, Istanbul's triangle, is revealed by intersection of intensification of cultural industries and the route of tramline, which has a positive correlation with the route of intensification of cultural industries. Comparative map of cultural industries by decade put forwards that Istanbul's triangle is relatively stable. Some predictions are made of how the intensification of cultural industries matter in the cultural topography of Istanbul.