An accumulation phase simulation for pension funds
Emeklilik fonları için birikim simülasyonu
  1. Tez No: 453089
  2. Yazar: FEHMİ OLCAY KARABİNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER L. GEBİZLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Sigortacılık, Finance, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: emeklilik fonları, emeklilik birikimi, markov zinciri, monte carlo”simulasyonu, pension funds, accumulation phase, markov chains, monte carlo simulation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye Bireysel Emeklilik Sistemi özelinde, bireysel emeklilik sistemleri için geniş perspektifli ve esnek bir birikim simülasyonu yapılması ve politika belirlenmesine yönelik bir çözümleme çerçevesi sunmaktır. Bu amaçla, küresel ve yerel bireysel emeklilik sistemlerinin gelişimi ve Türkiye Sermaye Piyasaları detaylı bir şekilde incelendikten sonra, belirlenen finansal enstrümanlar üzerine Markov Zinciri ve Monte Carlo Simulasyonu gibi gelişmiş analiz yöntemleri uygulanmıştır. Bireysel emeklilik sistemleri, gelişmiş ülke ekonomilerinde önemli bir yere sahiptir ve bu alanda çok sayıda akademik makale bulunmaktadır. Küresel olarak bu alandaki makalelerin büyük bir bölümü fonlama yapısı, aktif pasif yönetimi, portföy dağılımları, performans analizi ve tanımlanmış fayda emeklilik planlarından (Defined Benefit - DB), belirlenmiş katkı planlarına (Defined Contribution - DC) geçişi incelemektedir. Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi kuruluşundan bu yana oldukça hızlı bir şekilde büyümesine rağmen, diğer OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında emeklilik fonlarının ekonomideki payı hala düşük, ve bu alandaki akademik makale sayısı oldukça azdır. Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi hakkındaki mevcut literatür genellikle sistemin işleyişi, yasal düzenlemeler ve geçmiş fon performanslarını incelemektedir. Bahsedilen alanlar ile ilgili bizim katkımız beş aşamalıdır: Yeni Bir Bakış Açısı: Finansal enstrüman getirileri üzerine Markov Zinciri ve Monte Carlo Simulasyonu uygulayarak detaylı bir emeklilik birikim simulasyon modeli geliştirilmekte olup, bildiğimiz kadarı ile bu yöntemler daha önce bu alanda Türkiye Emeklilik Fonları için kullanılmamıştır. Çözümleme: Yönetim ücretleri, portföy dağılımları ve Devlet Katkısı üzerine çözümlemeler yapılmıştır. Esnek Modelleme: Kurmuş olduğumuz model, bu tezde incelenenlerin haricindeki finansal enstrümanlar ve yatırım ürünleriyle de uyumludur. Kullanım Önerileri: Kurmuş olduğumuz çerçeveden ve modelleme yaklaşımından bireysel katılımcılar, portföy yönetim şirketleri ve bireysel emeklilik şirketleri gelecek incelemelerinde yararlanabilecektir. Bilgi Kapsamı: Türkiye Bireysel Emeklilik Sistemi ve Türkiye Sermaye Piyasalarının gelişimi ve mevcut işleyişinin yanısıra, küresel bireysel emeklilik sistemi hakkında da ayrıntılı bir bakış ve inceleme yaklaşımı sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to propose a pension fund accumulation phase simulation and analysis, focusing on the Turkish Private Pension System. For this purpose, after analyzing the historical progress of global and local private pension systems, and the Turkish Capital Markets in detail, we apply some sophisticated techniques like Markov Chains and Monte Carlo Simulations on some selected financial instruments to perform our analyses. Globally, private pension systems have a significant share in developed market economies, and there is a broad academical research related to private pension sys-tems and pension funds, mostly focusing on the funding structures, asset liability management strategies, portfolio allocations and performances, and on the shifts from Defined Benefit (DB) plans to Defined Contribution (DC) plans. In Turkey, Private Pension System is growing rapidly since it's inception, but the share of private pension funds relative to the size of the economy is low compared to other OECD countries. The number of researches about Turkish Private Pension System is rather scarce, mostly concentrating on operational structures, regulations, and historical fund performances. Our contributions to the matters mentioned above are fivefold: A New Perspective: We provide an extensive pension fund accumulation phase simulation method by applying Markov Chains and Monte Carlo Simulation techniques to financial instrument returns, that to our knowledge, has never been done before on the Turkish Pension Funds sector. Analysis: We discuss some policy proposals on the fees, portfolio allocation problem, and on the existence of state subsidies. Flexible Modeling: Besides focusing on the Turkish Private Pension System in this thesis, our model is flexible for the inclusion of other financial instruments and investment structures of any other pension system. Practical Implications: We believe that participants, portfolio management companies and private pension companies can all benefit from the modeling and analysis framework of this thesis. Information Scope: We run an extensive survey on the historical progress and current attributes of the Turkish Private Pension System and Turkish Capital Markets, along with the global developments on pension funds.