Bireylerin hastalık şiddeti algısıyla sağlık hizmetleri kullanımına etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting the utilization of health care with individuals' perception of disease severity
  1. Tez No: 453287
  2. Yazar: DURMUŞ GÖKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmeti kullanımı, sağlık hizmeti ihtiyacı, hastalık şiddeti, Utilization of health care, need of health care, disease severity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bireylerin sağlık hizmetini kullanımını etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar çerçevesinde kişilerin sağlık hizmetini kullanım sıklığı ve sağlık hizmeti türü değişebilmektedir. Bunların belirleyicilerinden birisi de sağlık hizmetine duyulan ihtiyaçtır. İhtiyacı şekillendiren faktörlerden birisi de bireylerin hastalıklarına dair algılarıdır. Hastalıklar hafif, orta ve ağır şiddetli olarak gruplandırıldığında her bir kategorinin sağlık hizmeti kullanımına yönelik farklı sonuçlar ortaya çıkaracağı düşünülmektedir. Bu çalışmada bireylerin hastalık şiddeti algısıyla sağlık hizmetleri kullanımı arasındaki ilişkinin tespiti amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Isparta il merkezindeki 18 yaş ve üzerindeki bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemiyle 386 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak literatür taraması yapılarak geliştirilen Sağlık Hizmetleri Kullanımı Anketi kullanılmıştır. Ankette sağlık hizmeti kullanımını etkileyen faktörler kişilerin hastalık şiddeti algılarına (hafif, orta ve ağır şiddet) göre beşli Likert ölçeğine göre değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, hastalık şiddeti algısı, sağlık hizmeti kullanımını etkilemektedir. Sağlık hizmetleri kullanımında zaman, tıbbı donanım ve hastane personeli faktörleri bütün hastalık şiddeti kategorilerinde önemliyken, hastalık şiddeti arttıkça önem dereceleri daha da artmaktadır. Sağlık hizmetlerinde sigortalı olma ve maliyetlere katlanma faktörünün hastalık şiddeti arttıkça önemi azalmaktadır. Ulaşım faktörünün hastalık şiddetlerine göre önemi değişirken, geleneksel tedavi tercihinin hastalık şiddeti artıkça önemi azalmaktadır. Ayrıca hafif şiddetli hastalıklarda bireyler daha çok aile hekimliğin tercih ederken, ağır şiddetli hastalıklarda üniversite hastanesini tercih etmektedirler. Bu çalışmanın önemli bir sonucu da bireylerin; özellikle ağır şiddetli hastalıklarda, tedavileri için gidecekleri hekimi araştırıp tercihlerini bu doğrultuda yapmaları ve il dışındaki sağlık kurumunu ve hekimi tercih edebilecek olmalarıdır.
Özet (Çeviri)
There are many factors influence the individuals' use of health service. In the concept of these factors; Individuals' frequency use of health services and kind of health services can change. One of these factors is the need of health care. Individuals' perception on their diseases are the factor that shape the haelth care need. If diseases are classified as aliment, medium and serious; it is thought that each category will probably different result in use of health service. In this study, it is aimed to determine the relation with severity of disease perception and use of health service. The population of the research comprise of individuals over the age of 18 in the city of Isparta. With convenience sampling 386 people have reached. In the study, Health Services Utilization Survey that have developed by the literature have used as data collection tool. In survey; factors affecting the use of health service were evaluated according to severity of disease (aliment, medium, serious) based on 5 Likert scale. According to results of research the perception of disease severity affect the use of health service. With regards to using of health service; medical equipment, time and hospital staff factors are important for all diseases severities and when the disease severity increase, the importance levels increase. Being insured and bearing the costs factors' importance levels decrease when the disease severity increase. Transportation factor's importance level varies according to the disease severity. The ratio of traditional treatment choice decrease when the disease severity increase. Also, in aliment diseases individuals prefer a good many family medicine, but in serious diseases they prefer much university hospitals. There is a important result of the study is investigating of individuals the doctor in serious diseases and affecting their choices according to the investigation and their will being able to choose the health institutions or doctor outside the province.