Kuzularda canlı ağırlık ve kan glikoz düzeyi arası ilişkiler
- Tez No: 45371
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuzu, koyun, glikoz, büyüme, Lamb, ewe, glucose, growth
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZ Bu araştırma Yüzüncü Yıl üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Uygulama Çiftliğinde bulunan 1992-1993 yılında 89 bas koyundan üretilen 91 bas Akkaraman varyetesi Karakas kuzusu üzerinde yapılmıştır. Cinsiyet, doğum tipi, ana yası, yıl, kuzu doğum ağırlığı ve kuzu yası gibi kimi sistematik çevre etmenlerinin etkileride incelenmiştir. Karakaş kuzularının düzeltilmiş ortalama canlı ağırlıkları ve kan glikoz düzeyleri 1992 yılı için sırasıyla 31.95 kg ve 51.17 mg/dl, 1993 yılı için 33.42 kg ve 71.39 mg/dl, koyunlarda aynı değerler sırasıyla 56.72 kg, 48.85 mg/dl ve 51.05 kg, 45.89 mg/dl olarak bulunmuştur. Düzeltilmiş değerlere göre kuzuların kan glikoz düzeyi ile kuzu canlı ağırlığı, ana canlı ağırlığı ve ana kan glikoz düzeyi arasında negatif ve güçlü ilişkilerin (sırasıyla, -0.61, -0.65, -0.65) varolduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak bu araştırmada kuzuların gelişme özelliklerinin tanımında dolaylı fizyolojik bir ölçüt olarak kan glikoz düzeylerinin kullanılabileceğine ilişkin bilgiler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was carried out at the experimental station (farm) of Animal Science, Agricultural Faculty of Yüzüncü Yıl university on 91 Akkaraman varieties produced from 89 sheep during 1992-1993. The effect of certain systematic enviromen- tal effects such as sex, birth type, age of ewe, year birth weight and age of lambs on the traits were estimated. According to the adjusted values, the means of weight and blood glucose level of Karakas lambs 31.95 kg and 51.17 mg/dl for 1992, 33.42 kg and 71.39 mg/dl for 1993. The means values of same traits for ewes were 56.72 kg, 48.89 mg/dl and 51.05 kg. 45.89 mg/dl respectively. According to the adjusted values correlation between lambs blood glucose level with lambs weight, ewe weight and ewe blood glucose level were negative and significant (- 0.61, -0.65, -0.65 respectively). In conclusion, it has been provided in this study that blood glucose level could be used as a indirect physiologycal criterion in order to describtion of growing characteries of lambs.