Diyarbakır ilinde özel aile işletmelerinde sığırlarda BHV-1 ve bvdv enfeksiyonları üzerine serolojik araştırmalar
Serological studies on BHV-1 and BVDV infections in cattles in private family enterprises of Diyarbakir province
  1. Tez No: 454087
  2. Yazar: ÖZGE HOŞCAN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BHV-1, BVDV, latent, nötralizasyon, persiste, sığır, BHV-1, BVDV, cattle, latent, neutralisation, persistent
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç:Bu projede süt ve besi hayvancılığı endüstrisi için tehdit oluşturan bovine herpes virüs tip 1(BHV-1) ve bovine viral diarrhea virüs (BVDV)enfeksiyonlarıGüney Doğu Anadolu Bölgesinin Diyarbakır ili küçük ölçekli aile işletmelerinde serolojik olarak araştırılmıştır.BHV-1 ve BVDV sürülerde virüsbulaşmasınınyaygın yolu olarak kabul edilen latent ve persiste enfeksiyon oluşturmaktadır.Her iki virüs çoklu sistem enfeksiyonları yolu ile respiratorik ve nörolojik semptomlara, süt ve et veriminde azalmaya, atıklara, doğumsal anomalilere, erken doğumlara ve infertilite bozukluklarına neden olur. Materyal ve Metot:Diyarbakır ilinde rastgele seçilmiş 8 işletmede bulunan sığırlardan 281 adet kan örneği toplandı. Bütün serum örnekleri Serum Nötralizasyon Testi (SNT) kullanılarakBHV-1 ve BVDV antikorları tespit etmek amacı ile tarandı. Bulgular: 281 adet sığırdan; 69 (%24,55) adedi BHV-1, 44 (%15,65) adedi BVDV, 16 (%5,69) adedi her iki virüs antikoru yönünden seropozitif olarak tespit edildi. 66 tane gebe hayvandan 26 (%39,39) adedi BHV-1, 14 (%21,21) adedi BVDV, 7 (%10,60) adedi her iki virüs antikoru yönünden seropozitif olarak tespit edildi. Sonuç:Araştırma sonucunda, Diyarbakır ilinde bulunan BHV-1 ve BVDV seropozitivite oranları Türkiye'nin diğer illerinde daha önce gerçekleştirilen çalışmalara benzerdir ve küçük ölçekli işletmeler için yüksek kabul edilebilir. Biz güçlü bir kontrol ve/veya eradikasyon programının Türkiye için geliştirilmesini öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this project, bovineherpes virüs type 1(BHV-1) andbovine viral diarrhea virüs (BVDV), which pose a risk against dairy farming and stock breeding industry have been investigated in small scale family enterprises in Diyarbakır Province of Eastern Anatolia Region, Turkey as serologically.BHV-1 and BVDVlead to latentandpersistentinfections in cattle those that are accepted as common route for both infections in herds, respectively.Both viruses also causes respiratoric and neurological symptoms, the decrease of milk and meat production, abortions, congenital defects, stillbirth and infertility problems by the way of multi-systemic infections. Material and Method: 281 blood samples from cattle were collected from randomlyselected 8 enterprises in Diyarbakır province.All serum samples were screened using Serum Neutralisation Test (SNT) in order to detect neutralizing antibodies against BHV-1 and BVDV. Results: 44 of 281 (%15.65) of cattle were BVDV seropositive whilst69 of 281 (24.55%) were detected as BHV-1 seropositive. In addition 16 of 281 (5.69%) of cattle was carrying neutralising antibodies against both viruses.Futhermore 39.39% (26/66), 21,21%(16/66) and 10.60% (7/66) were found BHV-1, BVDV and both viruseswere seropositive, respectively. Conclusion:Accordingtoresult of thisresearch, BHV-1 and BVDV seropositivity rates detected in Diyarbakır province are similiar to previous studiesthat carried out other provinces of Turkey and can be accepted as high for small sized enterprises. We recommend that a strong control and eradication program should be developed in Turkey.