Samsun ili ve çevresindeki koyun pnömonilerinden izole edilen mannheimia türlerinin fenotipik karakterizasyonu ve antibiyotik duyarliliklarinin belirlenmesi
Phenotypical characterization of mannheimia species isolated from sheep pneumonia in samsun province and determination of their antibiotic susceptibilities
- Tez No: 454086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU FINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: koyun, pnömoni, Mannheimia, fenotipik karakterizasyon, antibiyotik duyarlılık, Sheep, pneumonia, Mannheimia, phenotypic characterization, antibiotic susceptibility İlhan ŞAHİN Master Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, Ocak-2017
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Koyun pnömonilerine sebep olan en önemli bakteriyel etkenlerden biri olan Mannheimia türlerini izole ederek bu suşların identifikasyonuna yönelik fenotipik karakterlerini ortaya koymak ve tedaviye yönelik en akılcı yaklaşım olan antibiyotik duyarlılıklarını belirlemektir. Materyal ve Metot: Samsun ilindeki mezbahalardan 325 adet pnömonili koyun akciğeri toplandı. Marazi maddelerden kanlı agar, Mc Conkey Agar ve Triptik Soy Broth (TSB) gibi besi yerlerine ekimler yapılarak 37˚C'de 24-48 saat inkübasyona bırakıldı. İdentifikasyonda değerlendirilecek fenotipik özellikler ve testler arasında; hemoliz, üreaz, ornitin dekarboksilaz, indol, çeşitli karbonhidrat fermentasyon testleri (arabinoz, ksiloz, sorbitol, maltoz, trehaloz,vb) ile bazı enzimatik testler yer almaktadır. İdentifikasyonda ayrıca VITEK-2 otomatize identifikasyon sistemi kullanıldı. İzolatların enrofloksasin, oksitetrasiklin, gentamisin, kloramfenikol, sefaperazon, florfenikol, ampisilin, linkomisin, sülfametaksazol/ trimetoprim, eritromisin, sefalotin, tulatromisine karşı duyarlılıkları Kirby-Bauer Disk Diffüzyon Yöntemi ile belirlendi. Bulgular: 325 adet örneğin 16 adedinden (%4,92) izole edilen suşların tamamı Mannheimia haemolytica olarak identifiye edildi. Biyotiplendirme sonucu suşların tümünün A biyotipinde oldukları belirlendi. Bütün suşların oksitetrasiklin, gentamisin, kloramfenikol, sefaperazon, florfenikol, eritromisin, sefalotin ve tulatromisine duyarlı, 1 suşun enrofloksasine, 4 suşun trimetoprim-sulfametaksazole, 15 suşun ampisiline ve suşların tamamının linkomisine dirençli (R) olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan çalışmada fazla sayıda materyal incelenmesine rağmen Mannhemia spp. izolasyonunun düşük olması, pnömoni olgularına neden olan başka bir mikrobiyel etkene ve/veya antibiyotik kullanılmış olma durumuna bağlı olabilir. M. haemolytica kaynaklı pnömoni olgularında izole edilen suşların gösterdikleri farklı antibiyotik direnç profilleri izole edildikleri bölgeye ve yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir. ,+
Özet (Çeviri)
Aim: The aims of the study are to isolate Mannheimia species, one of the most important bacterial factors causing sheep pneumonias, to reveal the phenotypic characteristics for identification of these strains and to determine antibiotic susceptibilities, which is the most rational approach to treatment. Material and Method: 325 pneumonic sheep lungs were collected from slaughterhouses in the province of Samsun. Blood Agar, Mc Conkey Agar and Tryptic Soy Broth (TSB) were inoculated and incubated for 24-48 hours at 37˚C. Phenotypic characteristics evaluated and tested for identification include; haemolyse, ürease, ornithin decarboxylase, indol, carbohydrate fermentation tests (arabinose, xylose, sorbitol, maltose, trehalose,etc) and some enzymatic tests. VITEK-2 automated identification system was also used for the identification. Susceptibilities of the isolates to enrofloxacin, oxytetracycline, gentamycin, chloramphenicol, cefaperazone, florfenicol, ampicillin, linkomycin, sulfamethoxazole / trimethoprim, erythromycin, cephalothin and tulathromycin Kirby-Bauer Disc Diffusion Method were used. Findings: Sixteen (4.92%) strains were isolated from 325 samples and all were identified as Mannheimia haemolytica. All isolates were found as A biotype. It was detected that all strains were sensitive to oxitetracycline, gentamicin, chloramphenicol, cefoperazone, florfenicol, erythromycin, cephalothin and tulathromycin, one strain was resistant to enrofloxacin, four strains were resistant to trimetoprim-sulphamethoxazole, fifteen strains were resistant to ampicilin and all strains were resistant to lincomycin. Conclusion: Though a great numbers of materials were examined in this study, low isolation percentage of Mannhemia spp may depend on the other microbial factors and/or antibitic usage just before slaughter. Variability in antibiotic resistance profiles in M. haemolytica strains isolated from sheep pneumonias may depend on region and the years.