Fallot tetralojisi olgulu hastalarda kardiyopulmoner bypass esnasında ultrafiltrasyon uygulamasının serum biyokimya parametreleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Effects of ultrafiltration on biochemical parameters in patients undergoing surgical correction with the diagnosis of tetralogy of fallot
- Tez No: 454168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA ÖZYÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Extracorporeal circulation, Tetralogy of Fallot, Cardiopulmonary Bypass, Ultrafiltration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Siyanotik konjenital kalp hastalıkları içinde en sık karşılaşılan patolojilerden biri Fallot tetralojisidir. Konjenital kalp hastalıklarının yaklaşık %3,5-7'sini oluşturur. Fallot tetralojisi ve diğer konjenital kalp hastalıkları cerrahisinde kullanılan pediyatrik kardiyopulmoner bypass total vücut sıvısında ve damar geçirgenliğinde artışa neden olur. Dokular aralarına sızan bu sıvı organ fonksiyonlarında bozulmalara neden olmaktadır. Ultrafiltrasyon, çocuklarda kardiyopulmoner bypassa bağlı oluşan toplam vücut sıvı artışının neden olduğu organ fonksiyon bozukluklarını önlemek amacıyla geliştirilmiştir. Bu çalışmada amacımız; Fallot tetralojisi hastalığı nedeni ile kardiyopulmoner bypass kullanılarak opere edilen siyanotik çocuklarda ultrafiltrasyon kullanımının serum biyokimya testleri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Bu çalışmaya ultrafiltrasyon kullanılan 15 hasta (grup 1) ve kullanılmayan 15 hasta (grup 2) olmak üzere toplam 30 hasta dahil edildi. Biyokimya testlerinin ve kan gazı parametrelerinin değerlendirilmesi amacıyla rutinde operasyon öncesinde, operasyon esnasında ve sonrasında alınan kan örnekleri retrospektif olarak değerlendirildi. Ultrafiltrasyonun biyokimyasal testler üzerine etkisini araştırmak için alınan kanlardan biyokimya testlerinde AST, ALT, CRP ve kreatin, kan gazında laktat, sodyum, potasyum ve hematokrit çalışıldı. Elde edilen veriler karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak değerlendirildi. Gruplar arasındaki karşılaştırmalarda kreatinin, ALT, AST, CRP, hematokrit, potasyum, sodyum ve laktat sonuçlarına bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Tetralogy of Fallot is the most common cyanotic congenital heart disease. It constitutes about 3.5-7% of congenital heart diseases. The pediatric cardiopulmonary bypass used in congenital cardiac surgery leads to an increase in total body fluid and vascular permeability. This fluid leaking into the tissues causes deterioration of organ function. Ultrafiltration has been developed to prevent organ dysfunction caused by total body fluid increase due to cardiopulmonary bypass in children. Our purpose in this study is; the purpose of this study is to investigate the effect of ultrafiltration on the serum biochemical tests of with tetralogy of Fallot children who have been treated by using cardiopulmonary bypass. A total of 30 patients were included in this study, 15 patients (group 1) using UF and 15 patients (group 2) without using ultrafiltration. Blood samples were taken before, during and after the operation were evaluated retrospectively. In order to investigate the effect of ultrafiltration on biochemical parameters, AST, ALT, CRP and creatinine, lactate, sodium, potassium and hematocrit were studied in biochemical tests and blood gas analysis. The obtained data were compared and statistically evaluated. ALT, AST, CRP, hematocrit, potassium, sodium and lactate results were not significantly different by copper spectra (p>0.05). However, the results of hematocrit during the operation are significant. (p< 0.05). The postoperative transfusion and chest tube drainage means were comparable and more significant (Group 1: 158 ± 146,08, Group 2: 157,66 ± 214,54).