Psikopatolojinin, kumar oynama davranışı ve alkol-madde kötüye kullanımı ile ilişkisi
The relation of psychopathology with gambling and alcohol and substance abuse
  1. Tez No: 454307
  2. Yazar: İLKEM COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİME VİCDAN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Psikopatoloji, kumar oynama davranışı, alkol kötüye kullanımı, madde kötüye kullanımı, bağımlılık, Psychopathology, gambling, alcohol abuse, substance abuse, and addiction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Problemin tanımı: Bu araştırmanın amacı kişilerin psikopatolojilerinin kumar oynama davranışı, alkol ve madde kötüye kullanımı arasındaki ilişkiyi incelemekti. Araştırmanın hipotezi psikopatolojik bulgular görülen bireylerde kumar oynama davranışı ve alkol ve madde kötüye kullanımı arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu yönündeydi. Yöntem: Araştırmaya internet üzerinden online olarak (n=189; 140 kadın, 49 erkek) ve elden (n=158; 97 kadın, 61 erkek) dağıtılarak okullarda, iş yerlerinde ve sosyal ortamlarda gönüllü olarak katılmak isteyen katılımcılar dahil edilmiştir. Toplamda 347 kişinin gönüllü katıldığı araştırmada katılımcılara onam formu ve demografik bilgi formu dışında SA-45 Semptom Değerlendirme Ölçeği, South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT), Alkol Kullanım Bozukluklarını Saptama Ölçeği (AUDIT) ve Madde Kullanım Bozukluğu Tanıma Testi (DUDIT) verilmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen veriler üzerinde yapılan korelasyon analizleri sonucunda psikopatolojik bulgular ile kumar oynama davranışı ve alkol ve madde kötüye kullanımı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada test edilen hipotez desteklenmiştir. Özellikle anksiyete, depresyon, düşmanlık, kişilerarası ilişkilerde duyarlılık, somatizasyon belirtileri ile belirtilerin genel özelliklerine ilişkin veriler (pozitif semptom toplamı ve global şiddet indeksi) kumar oynama ve alkol ve madde kötüye kullanımı ile ilişkili bulunmuştur. Paranoid düşünme, fobik anksiyete ve psikotizm gibi belirtilerin ilişkili bulundukları değişkenler farklılık göstermiştir. Regresyon analizleri sonucunda düşmanca tavırlar, somatizasyon, anksiyete ve psikotizmin kumar oynama davranışını; düşmanlık semptomlarının alkol kötüye kullanımını ve düşmanca, depresyon ve paranoid düşünmenin madde kötüye kullanımını yordadığı bilgisine ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonucunda elde edilen bulguların ışığında, yukarıda değinilen psikopatolojik bulgulara sahip bireylerin ileride kumar oynama davranışı, alkol ve madde kötüye kullanımı gibi davranışlarda bulunabilecekleri öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
The statement of the problem: The aim of this study was to examine the relation between individuals' psychopathology and gambling behavior, alcohol and substance abuse. The hypothesis of the study claimed that people who show psychopathological symptoms involve in gambling behavior, alcohol and substance abuse and there is a positive relation between these variables. Method: Three hundred and forty seven people attended to the study via online (n=189; 140 women, 49 men) and printed forms (n=158, 97 women and 61 men) as volunteers in universities, offices and social places (such as cafes). Participants applied The Symptom Assessment Questionnaire SA-45, The South Oaks Gambling Screen (SOGS), The Alcohol Use Disorders Identification Test (AUDIT) and The Drug Use Disorders Identification Test (DUDIT) in addition to informed consent form and demographic information form. Results: According to the correlation analyses that was conducted for collected data, there is positive relation between psychopathological symptoms and gambling behavior, alcohol and drug abuse. The hypothesis is supported. Anxiety, depression, hostility, interpersonal sensitivity, somatization symptoms and general characteristics of symptoms (positive symptom total and global severity index) had significant relation with gambling behavior and alcohol and drug abuse. Symptoms such as paranoid ideation, phobic anxiety and psychoticism had relation with different variables. According to regression analyses results; hostility, somatization, anxiety and psychoticism symptoms predicted gambling behavior; hostility symptoms predicted alcohol abuse and hostility, depression and paranoid ideation symptoms predicted drug abuse. Conclusion: Under the light of the findings, it could be predicted that people who have aforementioned psychopathological symptoms might involve in gambling behavior, alcohol and drug abuse in the future.