Filistin'de güvenliğin, ekonomik gelişmenin ve demokrasinin inşası: (1993-2015)
Establishment of security, economic development and democracy in Palestine: from 1993 to 2015
- Tez No: 454549
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, Güvenlik, Antlaşma, Batı Şeria ve Gazze, Palastine, İsrael, security, Treaty, West Bank and Gaza
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmamızda, İsrail işgalinin yarattığı zorluklara karşılık Filistin otoritesinin sağlanmasından, demokrasi güvenlik ve kalkınma adına Filistin yönetiminin rolü üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmamız, konsept geliştirme sürecinde yapılan analizin karşılaştığı engelleri kapsamlı bir biçimde açıklamayı hedeflemektadir. Çalışmamız, yönetimde ortaya çıkan iç ve dış sorunların sübjektif faktörlerini açıklamaktadır. Bu kritik rol, Filistin yönetimini kalkınmanın güvenlik ve demokrasinin gerçekleştirilmesinde çok zayıflamasına neden olmuştur. Araştırmacı, Batı Şeria ve Gazze çalışmasını üç bölümde ele almıştır. Çalışmamıza, konu ile ilgili bazı göstergeler ve sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bir takım analizler de yarar sağlamaktadır. Birinci Bölümde, güvenlik ve demokrasi sürecinde Filistin Yönetiminin yaşadığı geliştirme çabalarını ele almıştır. Filistin yönetimi, 1994 yılında Mescidi Aksa İntifadasının olduğu 2000 yılına kadar kalkınma stratejisinin mülkiyeti altında olumlu sonuçlanması için 2 yol belirlemiştir. Birincisi: Uzun süren işgalin yarattığı etkilerden kurtuluş, İkincisi: Filistin ekonomisi kalkınma konusunda sürdürülebilirlik ve gelişim açısından dış desteğe güvenmektedir. İkinci Bölümde, Batı Şeria ve Gazze'de zayıflamış olan kalkınma, güvenlik ve demokrasi için, Filistin yönetiminin belirleyici rolleri anlatılmaktadır. 2000 yılında, Filistin'in iç bölünme tarihi olan 2007 yılına kadar geçen süreç, birkaç eksen çevresinde ele alınmaktadır. Bu süreçteki en önemli konu, bir yandan Filistin Güvenlik Hizmetleri Merkezine Amerika'nın müdahalesi, diğer yandan demokratik yaklaşımı ifade eden 2006 yasama seçimlerinin güvenlikte reform zorunluluğu getiriyor olmasıdır. Üçüncü Bölümde, Filistin Otoritesi tarafından hazırlanan kalkınma plan ve programlarının yanı sıra, Filistin'in iç bölünme sorunlarına karşı güvenlik gelişmeleri gözden geçirilmiştir. İsrail işgali devam ederken, kalkınma, güvenlik ve demokrasi tıkanıklığı Filistin otoritesinde önemli rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the role of the Palestinian Authority in the development, security, and democracy as a process integrated and coherent in light of the challenges posed by the Israeli occupation on the Palestinian Authority, the study aims to analyze the obstacles faced by the process of development in its comprehensive concept, where the study the characterization and analysis of a number of subjective factors ( Interior), and objectivity (external), which played a crucial role in weakening the role of the Palestinian Authority in the development, security, and democracy in the West Bank and Gaza Strip. To this end, the researcher divided the study into three chapters which managed to identify some indicators and directories that benefit the health of the assumption, and the analysis involved in the study. In the first chapter changes done to the process of development, security and democracy since the establishment of the Palestinian Authority in 1994, and until the beginning of Al-Aqsa Intifada in 2000, in the context of the adoption of the Palestinian Authority development strategy adopted to achieve the Mujben: first get rid of the legacy of prolonged occupation and the second: Put the Palestinian economy on the road sustainability and development relying on external support. In the second chapter, monitored some determinants of the role that weakened the institutions of the Palestinian Authority in achieving development, security and democracy in the West Bank and the Gaza Strip, in the time period between the year 2000 and until the beginning of the internal Palestinian divide in 2007, through several themes, the most important: the destruction of the headquarters Palestinian security forces on the one hand and the U.S. intervention and reform of the security services claim through the 2006 legislative elections, which expressed the Palestinian democratic approach. In the third chapter, the prepared development plans and programs, as well as by the Palestinian Authority has reviewed the development of safety issues against the Palestinian internal division. While the Israeli occupation continued development, security and democracy congestion played a significant role in the Palestinian Authority.