Filistinli mülteciler sorununun Ürdün Filistin ilişkileri üzerine etkileri
  1. Tez No: 454550
  2. Yazar: FADİ RAMADAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Bayram Ali SONER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Filistin, İsrail, Ürdün, Alternatif Vatan, Refugee, Palestine, Israel, Jordan, Alternative Homeland
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Filistin toprağı üzerinde sürmekte olan tüm çelişkilerin ve toprak paylaşımı ve devlet kurulması karar mekanizmalarının yol açtığı mülteci sorunu ve dönüşü çözümü ile ilgili olarak tanımlı süreçler, Haziran 1967'de gerçekleşen yenilgi ile başlayıp 15 Kasım 1988 tarihinde Filistin Ulusal Konseyinin, Batı Şeria ile Gazze Şeridi üzerinde Filistin Devleti'nin kurulduğunu ilan etmesi ile yeni bir sürece dönüşmüştür.“Oslo Anlaşması”nın kendi bağımsız devletini kurma açısından Filistin halkı için önemli bir adım olması ile devam eden süreçte, çevre ülkelerin ve diğer devletlerin de konuya dahil olması yeni çözüm koşullarını üretmeye veya üretememeye sebep olmuştur. İsrail'in hak iddia ettiği ve çözüm sürecini kendi kavram ve dikteleri doğrultusunda yönlendirme çabalarını takiben taviz vermeme isteği, mülteciler ile Filistinli nüfusun arttığı Ürdün toprağını da yakından ilgilendirmiş sonuç itibariyle Ürdün, Filistine destek vermeyi seçmiş ve bu durumda iki topluma da yeni bir özellik kazandırıp avantajlı bir işbirliğinin yolunu açmıştır.
Özet (Çeviri)
The current process that defines the variouse contradictions, land division and the resolution for establshing the Palestinian state, has let its way to the refugees problem and its solution represented by the right of return. It has changed its position after the war of 1967 and after the Palestinian National Council had proclaimed Palstiniane statehood in Gaza and the West Bank in November 15 1988. The new process starts with the“Oslo Agreement”which has become a new step for Palestniane people in establishing their own independent state. Neighbouring countries and other countries that have become involved have defied the ways into trying to find a solution. Isreal being the manipulative rights protector have esclated the process for its own advantege and has refused to do any convinient agreements, which would make it retreat. This has let the way for Jordan to become closer to Palestnians and choose to support them under any conditions.Therefore both countries have opened up new prospects for a benficial collaboration and for creating new charcterstics for both.