Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçları (TCK m. 216)
Offences of provoking people to hatred and hostile or insult
  1. Tez No: 454584
  2. Yazar: ÖZGE APİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ARTUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tahrik, aşağılama, aleniyet, halk kesimi, açık ve yakın tehlike, Incitement, insult, publicity, certain parts of public, clear and present danger
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 490
Özet
Bu tezde Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesinde yer alan“Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik”,“Halkın Belli Bir Kesimini Alenen Aşağılama”ve“Dini Değerleri Alenen Aşağılama”suçları incelenmektedir. Tez iki bölümden oluşmakta olup, birinci bölümde, 216. maddede düzenlenen suçların nefret suçları/söylemiyle ilişkisi, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu hakkında genel açıklamalar, mukayeseli hukuktaki düzenlemeler, suçun unsurları ve özellikle bu kapsamda tahrik, tahrik niteliğindeki fiiller, açık ve yakın tehlike teorisi, düşünceyi ifade özgürlüğü kurumları, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, ABD Mahkemeleri ve İHAM kararları kapsamında değerlendirilmektedir. İkinci bölümde ise, halkın belli bir kesimini ve dini değerleri alenen aşağılama suçları, Yargıtay ve İHAM kararları kapsamında ayrı ayrı incelenmektedir. Yine her iki suç hakkında genel açıklamalar, mukayeseli hukuktaki düzenlemeler ve diğer yandan suçun unsurları ayrı kısımlarda değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation,“Public Incitement People to Hatred”,“Public Insult of Certain Parts of Public”and“Blasphemy”in the Article 216 of Turkish Penal Code is examined. The dissertation consists of two parts: in the first section, dissertation studies the terms of“hate crimes”and“hate speech”related to article 216 of Turkish Penal Code, history of the offence, how codificated in comparative law, the legal value protected by the offence and objective and subjective elements of the offence. On the other hand in the first section, the clear and present danger theory and the doctrin of freedom of speech are also dicussed related to Turkish Supreme Court, Turkish Constitutional Court, American Supreme Court and European Court of Human Rights judgements. In the second section, dissertation examines the offences of“Public Insult of Certain Parts of Public”and“Blasphemy”in the distinct subchapters, within the scope of Turkish High Court's and ECHR's judgements. It also examines offences in comparative law, the similar provisions and how the offences differs from other related offences stated in Turkish Penal Code. Besides, the elements of the offences are scrutinized in accordance with the general theory of crime.