Malawi'de Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ölçümü: Yeni kurumsal kalite endeksi
Measuring central bank independence in Malawi- A new index of institutional quality
  1. Tez No: 454610
  2. Yazar: FRANK KAMANGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kalite Endeksi, Malavi Merkez Bankası, Merkez Bankası Bağımsızlığı, Enflasyon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma Malavi için MBB'nin ölçülmesinde Kurumsal Kalite Endeksi metodolojisini uygulamıştır. Bu metodoloji ekonomi yönetiminde devlet ve kamu idarelerinin rolünü vurgulayarak, Yeni Kurumsal Iktisadi çerçeve ile desteklenmiştir. Bu metot Merkez bankasının bağımsızlığını güncel uygulamalar bazında değerlendiriyor. Bu metodoloji uygulamada bankacılık yasalarının ağırlıklı olarak göz ardı edildiği gelişmekte olan ülkeler için uygundur. Bu metot Merkez bankasının bağımsızlığını güncel uygulamalar bazında değerlendiriyor. Bu metodoloji uygulamada bankacılık yasalarının ağırlıklı olarak göz ardı edildiği gelişmekte olan ülkeler için uygundur. Araştırma Malavi için ortalama MBB endeksinin, toplam endeks olan 36'nin yarısından daha az olarak 15.1 olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bu durum Malavi Merkez Bankasının ikna edici bir biçimde bağımsız olmadığını açıkca göstermektedir. Para politikası bağımsızlığının ortalamanın üstünde olmasına rağmen banka, siyasi ve mali bağımsızlığa sahip değildir. İkincil olarak, En Küçük Kareler Yöntemi regrasyon analizi kullanılarak, araştırma, Malavi Merkez Bankasının düşük bağımsızlık seviyesinin Malavi'deki enflasyona sebep olduğu sonucuna ulaşmıştır. Malavi Merkez Bankasının bağımsızlığı ve enflasyon arasındaki ilişkinin devlet ile yapılan işler ve devlet tahvili satın alımıyla ilgili olduğu tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study attempted to apply the Index of Institutional Quality methodology to measure the level of independence of the Central Bank of Malawi. This methodology is back up by New Institutional and Economics framework with its emphasis on the role of the state and public agencies in the management of the economy. The study finds that the average central bank independence (CBI) index for Malawi stands at 15.1 which is less than half of the total index value of 36. This clearly demonstrates that the central bank of Malawi is not convincingly independent. Even though the monetary policy independence shows to be above average, the Bank lacks political and fiscal independence. Secondly, by employing Ordinary Least Square regression analysis the study also finds that the low level of Reserve Bank of Malawi's (RBM) independence contributes to inflation in Malawi. It is presumed that the link between RBM independence and inflation is through advances made to the government and the purchase of Treasury bills. Keywords : Index of Institutional Quality methodology, Central Bank, Reserve Bank of Malawi,Central Bank Independence, inflation