Refik Halid Karay'ın romanlarında İstanbul
İstanbul in Refik Halid Karay's novels
- Tez No: 454854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAYET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Refik Halid, tarihî mekânlar, toplumsal hayat, yakın dönem, Istanbul, Refik Halid, historical places, social life, near term
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Refik Halid Karay'ın 1917-1918 (Hicrî 1336) yılından itibaren yayımlanan toplam yirmi romanı vardır. Refik Halid bu kitapların neredeyse hepsinde (üç romanı hariç) yaşadığı dönemlerin İstanbul'unu işlemiştir. Yazar, bu romanların büyük bir bölümünde 1900-1965 dönemi İstanbul'unun coğrafi, kültürel, sosyal yönleri üzerinde ayrıntılı biçimde durmuştur. Onun romanları vasıtasıyla İstanbul'un yarım asırdan fazla bir zaman içindeki değişimini görmek mümkündür. Refik Halid Karay'ın gerek bir İstanbul âşığı olma özelliği gerekse bahsi edilen döneme birebir şahit olması eşsiz tahlil ve tasvirler yapabilme yeteneğiyle birleşerek İstanbul'u romanlarında çeşitli cepheleriyle ele almasını ve edebiyat ortamına taşımasını sağlamıştır. Bu çalışmada Refik Halid Karay'ın yarım asırdan fazla bir süre içinde usta kalemiyle İstanbul'a dair verdiği bilgiler, izlenimler bir araya getirilerek İstanbul'un Refik Halid Karay'ın bakış açısından ne anlam ifade ettiği irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Refik Halid Karay has a total of twenty novels published since 1917-1918 (Hijri 1336). Refik Halid has described Istanbul for almost all of these books (except for three novels). The author, in a large part of these novels, detailed the geographical, cultural and social aspects of Istanbul from 1900 to 1965. Through his novels it is possible to see the change of Istanbul over a period of more than half a century. Refik Halid Karay, combined with his ability to make unique analyzes and portrayals that have been witnessed in all of the mentioned periods, has been able to handle Istanbul in his novels with various facades and carry it to the literary environment. In this study, the information given by Refik Halid Karay about Istanbul in a period of more than half a century has been brought together and impressions have been tried to be examined to understand what Istanbul means by Refik Halid Karay's point of view.