Einsatz einer lernplattform zur sprachlichen bildung von daf-studierenden
Almanca öğretmeni adaylarının dilsel eğitimlerine yönelik bir öğrenme platformunun kullanılması
- Tez No: 454940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DALIM ÇİĞDEM ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Moodle Öğrenme Platformu, Blended Learning (harmanlanmış öğrenme), Almanca Dil Becerileri, Ders Değerlendirme, Moodle learning platform, blended learning, german language skills, course evaluation
- Yıl: 2017
- Dil: Almanca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Günümüzde bilgi ve iletişim araçları, özel ve iş hayatımızda önemli bir konuma sahip olmaktadır. Sürekli gelişen teknoloji ve dünyanın her yerine yayılan internet, eğitim ve dil öğrenimi alanında da dijital medya kullanımını vazgeçilmez kılmaktadır. Bu nedenle, yüz yüze ve çevrimiçi öğrenimi birleştiren Blended Learning gibi öğrenim modelleri ortaya çıkmıştır. Derslere, internet tabanlı öğrenme çeşitlerini entegre etmek amacıyla öğrenim modelleri geliştirilmiştir. Bunlar, çeşitli öğrenim modellerine uyum sağlamakta, öğrenim sürecini desteklemekte ve beraber öğrenmeyi mümkün kılmak için ders içeriğini aktarmakta yardımcı olmaktadırlar. Bu modellerin yabancı dil öğretiminde kullanımı önemli bir araştırma unsuru niteliğini taşımaktadır. Bu çalışma, Moodle Öğrenme Platformu aracılığı ile gerçekleştirilen, Almanca derslerinin dört dil becerisini kapsayan, dil bilgisi ve kelime dağarcığını geliştirmeye yönelik olan etkilerini ele almaktadır. Veriler, eğitim araştırmalarından bilinen nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırma modeli olarak durum çalışması benimsenmiştir. Bu çalışmadaki bilimsel veriler, 2015/2016 öğretim yılında, Hacettepe Üniversitesinin Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalında elde edilmiştir. Araştırmaya İleri Okuma ve Yazma Becerileri dersini alan 28 öğrencinin katkısı olmuştur. Grup, dokuz hafta boyunca geleneksel yüz yüze ve Moodle öğrenme platformu ile birlikte bilgisayar destekli çevrimiçi modeli ile ders görmüştür. Burada Blended Learning söz konusudur. Bunun anlamı; dil ve öğretimi biliminin bulguları üzerinde duran, geleneksel yüz yüze öğretiminin, çoklu ortam ile harmanlanmış olmasıdır. Derslerde, 12 bölümden oluşan, ayrıca ders ve çalışma kitabı içeren SICHER B2 adlı Almanca ders kitabı kullanılmıştır. Bu kitap, çeşitli alıştırma, güncel ve özgün öğrenim araçları sunmaktadır. Ayrıca, SICHER B2 kitabına entegre edilmek üzere, Moodle öğrenme platformuna çevrimiçi etkinlikler yüklenmiştir. Bu etkinlikler, öğrencilerin karma öğrenimi ile dil gelişimini desteklemek amacıyla tamamlayıcı bir yöntem olarak uygulanmıştır. Moodle Öğrenme Platformunun Almanca Öğretiminde kullanılması konusunda, öğrencilerin fikir ve düşüncelerini alabilmek amacıyla, her hafta açık uçlu sorulardan oluşan bir Ders Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Toplanan nitel verilerin içerik analizi yapılmış ve sonuçlar tümevarımsal yöntemle, konulara göre kodlanmış ve değerlendirilmiştir. Ayrıca dönemin son dersinde, dört bölümden oluşan“Moodle Öğrenme Platformu ve Almanca Dil Becerileri Üzerindeki Etkisine Yönelik Öğrenci Algıları Anketi”nden yararlanılmıştır. İlk bölüm, katılımcılar hakkında genel sorular içermektedir. İkinci bölüm, Aylin Acar'ın tezinden (2014) uyarlanmış olup, öğrencilerin, Moodle değerlendirmelerini almayı hedeflemektedir. SPSS 22.0 istatistik programı ile gerçekleştirilen bu değerlendirmeler, araştırmanın nicel verilerini oluşturmaktadır. Ayrıca, anketin üçüncü ve dördüncü bölümünde, öğrencilerin Moodle ile Almanca dil becerilerini geliştirmelerine yönelik görüşleri incelenmiştir. Bu bağlamda, daha fazla nitel veri elde edilmiştir, ve bunların içerik çözümlemelerinin yapılması amacıyla veriler tümevarımsal yöntemle kodlanmış ve bulgular değerlendirilmiştir. Sonuçlar, Moodle Öğrenme Platformunun ögrenciler tarafından hem Almancanın öğretimi, hem de dil becerilerinin desteklenmesi konusunda olumlu yönde değerlendirildiğini göstermiştir. Özellikle katılımcıların almış oldukları geri bildirimler dilbilgisi, kelime kullanımı ve cümle kurma ile ilgili eksikliklerini görmelerine yardımcı olmuştur. Ancak katılımcıların büyük bir bölümü konuşma becerisinin sınıf içi eğitimde daha iyi desteklendiğini düşünmektedirler. Bunun dışında sonuçlar, teknoloji kullanımı alanında uzmanlaşma; etkileşimli, işbirlikçi ve bireysel öğrenme gibi sanal öğrenme ortamlarına uyum sağlama açısından gerekli görülen becerilerin desteklenmesi konusunda olumlu yönde değerlendirildiğini göstermiştir. Bilgisayar destekli yabancı dil öğretiminin motivasyonu arttırdığı ve böylelikle öğrenmenin de zevkli hale geldiği yönünde değerlendirildiğini göstermiştir. Ayrıca Moodle Öğrenme Platformunun anlaşılmasının ve kullanımının kolay olduğunu, güncel bilgiye erişime olanak sağladığını ve istenilen zaman ve yerde erişim imkanı bulunduğunu, böylelikle öğrenmeyi baskıcı ve sıkıcı olmaktan kurtarması bakımından olumlu yönde değerlendirildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
New information and communication technologies have currently become more important in the private as well as in the occupational sector. The progress in technology and the spread of the internet worldwide make the use of digital media in the field of education and the learning of foreign languages essential. Thus many forms of learning are created such as blended learing which is a combination of attendance and online periods. To integrate web-based teaching programs during lessons many learning management sytems were developed. These systems are qualified for different forms of learning, support the organization of learning processes and impart learning contents for communication and coorperation to make common studying possible. The use of learning management systems in education have been a research topic in foreign languages didactics for a considerable time. The following deals with computerized German as foreign language lesson with the help of the free learning management system called Moodle and examines the consequences in the four competences such as reading comprehension, auding, wirting and speaking and additionally in acquisition of vocabulary and grammar. Two known research methods from the educational science were applied for the assessment: the quantitative and also the qualitative method. In relation with the purpose of the study, a case study research paradigm was conducted. In the department for German language teaching education of the Hacettepe university, empirical data was collected in the first half year of the session in 2015-2016. 28 students who visited the course Advanced Reading and Writing Skills, participated in this examination. The students were taught with class teaching phases and with computerized online phases, in which the learning management system Moodle was used, for nine weeks. This is a Blended Learning model which is the combination of classical class teaching and E-Learning. These self-learn phases are based on the psycholinguistic and didatic knowledge. Textbook SICHER B2 which consists of one course and work book which each are segmented in twelve chapters, was used in lessons. The textbook offers different exercises and also current and authentic learning materials. Regarding this, online activities were offered in the learning management system Moodle which were integrated with the textbook SICHER B2. These activities helped the students to improve in language through blended learning scenarios with Moodle which were added as additional methodology in lessons. Evaluation sheets with different questions were used weekly to emphasize the thoughts and the opinions of students about the usage of the learning management system Moodle. A content analysis was conducted with these qualitative data and the results were inductive topical coded and evaluated. Additionally, a questionnaire“students perceptions towards moodle”which consists of four parts was used on the last day of tutorial. The first part contains general questions about the person. To learn the assessments of the students about the learning management system Moodle, the second part was adapted from the master thesis by Aylin Acar (2014). These assessments represent the quantitative data of the examination. The evaluation of the examination was done through the usage of the program SPSS version 22.0. The students were further asked about their opinion on the learning with Moodle regarding competences and the advantages and disadvantages of it. With that, qualitative data was achieved which were inductive topical coded evaluated thorugh a content analysis. The results showed that the usage of the learning management system Moodle were positively accepted by the students both in teaching of German as a foreign language and in delivery of foreign language skills and different competences such as media competence, collaborative learning and individual learning. Particularly, feedback has helped participants to see their deficiencies related to grammar, vocabulary and sentence building. However, most of the participants think that speaking skills are better supported in classroom education. Furthermore it can be said that web based learning has increased motivation and become enjoyable by the foreign language learning. The results also showed that the students assessed the possibilities of the Moodle learning platform.