Yetişkin yoğun bakım hastalarında beslenme durumlarının incelenmesi
Examination of nutritional status of adult patients in intensive care unıt
  1. Tez No: 455025
  2. Yazar: NESLİHAN VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, APACHE II, komplikasyon, kesinti, bası yarası, Intensive Care Unit, APACHE II, complication, interruption, pressure ulcer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışma Yoğun Bakım Ünitelerinde (YBÜ) yatan hastaların beslenme durumlarını değerlendirmek,beslenmenin prognoz, bası yarası ve enfeksiyonla ilişkini açıklamak, beslenme kesinti nedenlerini incelemek, görülen komplikasyonları belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapıldı. Araştırmanın örneklem grubunu bir üniversite hastanesinin Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi (DYBÜ), Reanimasyon ve Cerrahi Yoğun Bakım Ünitelerinde (CYBÜ) en az 24 saat yatan, enteral parenteral veya kombine (enteral ve parenteral) beslenme almış, 18 yaşından büyük 125 hasta oluşturdu. Araştırma verileri araştırmacı tarafından literatür bilgileri taranarak ve klinik deneyimlere dayandırılarak hazırlanan“Yetişkin Yoğun Bakım Hastalarında Beslenme Durumu Tanılama Formu”kullanılarak elde edildi. Veriler 3 ay boyunca her iki günde bir YBÜ gidilerek yoğun bakım takip ve tedavi formundan, hemşire ve hasta yakınları ile yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Antropometrik ölçümler araştırmacı tarafından yapıldı. Çalışmamızda hastaların %40,8'i (n=51) kadınlardan %59,2'i (n=74) erkeklerden oluştu, yaş ortalamaları ise 66,42±16,329 bulundu. Hastaların APACHE II puanlarının ortalaması 24,55±6,434'tü. Beslenmeye başlama saat ortalaması 12,69±13,763 olup literatürle uyumluydu. Beslenen hastaların %32,8'inde (n=41)enteral, %33,6'ında (n=42) parenteral yine %33,6'ında (n=42) kombine beslenme tercih edildiği, her 3 beslenme şeklinde de aldıkları kalori miktarı hedeflenen kalori miktarından az olduğu saptandı. Beslenme desteğine çeşitli nedenlerle ara verilmiş olup en çok kesinti (%25,6 n=32) medikal uygulamalar nedeniyle oluştu. Enteral beslenen hastaların %64,8'inde (n=81), parenteral beslenen hastaların %57,6'ında (n=72) en az bir komplikasyon görülmüş olup en fazla görülen komplikasyonun her iki beslenme şeklinde de hiperglisemi olduğu saptandı. Çalışmadan elde edilen veriler doğrultusunda yoğun bakım hastaları çeşitli kesinti ve komplikasyonlar nedeniyle yeterli beslenemediği görüldü.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive and analytical study which aims to evaluate nutritional status of the patients who stay in the Intensive Care Unit (ICU), to explain relationship between nutrition and prognosis, pressure ulcers and infection, to examine the reasons of nutrition interruptions, to determine observed complications. The sample of this study constitutes 125 patients who are over the age of 18 and also took enteral, parenteral or combined (enteral and parenteral) nutrition and have stayed in the Medical Intensive Care Unit , Reanimation and Surgical Intensive Care Unit (SICU) of a university hospital for at least 24 hours. The data of this study was collected by“Adult Intensive Care Patients Nutritional Status Diagnostics Form”which has been prepared by researcher based on literature and the researcher's clinical experience. The data was obtained from intensive care follow-up and treatment form and from interviews with nurses and caregivers by going ICU for every second day of 3 month. Anthropometric measurements were made by the researcher. In this study 40.8% of the patients were female, 59.2% of the patients were male, the mean age of the patients was 66.42 years. The mean APACHE II scores of the patients was 24.55. The mean of nutrition starting time was at the 12.69 hours and is consistent with the literature. It was preferred enteral nutrition for 32.8% of the patients, parental nutrition for 33.6% of the patients and combined nutrition for 33.6% of the patients. The amount of calories the patients took were found less than the amount of target calories for each of these three nutrition ways. Nutrition is interruption for various reasons and 25.6% of interruptions is because of the medical reasons. 64.8% of enteral nutrition patients and 57.6% of parenteral nutrition patients was observed at least one complication, hyperglycemia is the most common complication for both nutrition ways. According to the results obtained from this study, intensive care unit patients are not fed enough because of various suspensions and complications.