Ratlarda tendon iyileşmesinde ozonun etkisi uzmanlık tezi
- Tez No: 455040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT URUÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tendon iyileşmesi, Rat, Ozon
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Günümüzde erişkinlerde tendon yaralanmaları tedavileri daha çok cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Tendon yaralanması sonrası iyileşmeme, geç iyileşme ya da tam iyileşmeden yeniden yaralanma hastalar için morbiditesi oldukça yüksek durumlardır. Bu durum ortopedik cerrahlar için oldukça zor bir durumdur. Tekrar ameliyat gerektireceği için hasta açısından problem olduğu gibi maddi açıdan da oldukça ciddi problemler oluşturmaktadır. Multidisipliner yaklaşımla bu riskler minimuma indirilebilir. Tendon iyileşmesi 3 safhada gerçekleşir. İnflamasyon, tamir ve remodelizasyon. Tendon iyileşmesini hormonlar etkiler. Tendon iyileşmesini hızlandırma ve iyileşmeden tekrar yaralanma (rerüptür) riskini azaltma amaçlı elektrik akımları, ameliyatla uygulanan biyoaktif greft, tendon grefti, hiperbarik oksijen uygulamaları, gen tedavisi kullanılmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız Ozon tedavisinin tendon iyileşmesi üzerine etkisini araştırmaktır. Bizim çalışmamızda deneysel aşil rüptüründen hemen sonra haftada 4 defa olacak şekilde (günde 1x1 40 mikrogram/ml) ozon tedavisi rektal yolla enjekte edildi. Hipotezimiz ozon tedavisinin tendon iyileşmesini normalden daha hızlı hale getireceği, daha güçlü hale getireceği ve/veya iyileşmeme riskini azaltacağıdır. 60 adet Wistar-Albino tipi erkek sıçan 30 tanesi kontrol ve 30 tanesi tedavi grubu olmak üzere ikiye ayrıldıktan sonra her grupta 10' ar adet 6 grup oluşturuldu. Çalışma gruplarındaki ratların tümüne ilk gün genel anestezi verilip her iki aşil tendonuna kesi yapıldı ve tekrar onarım yapıldı. 2. haftada 10 adet tedavi grubundan ve 10 adet kontrol grubundan olmak üzere 20 adet; 4. haftada 10 adet tedavi grubundan ve 10 adet kontrol grubundan olmak üzere 20 adet ve 6. haftada 10 adet tedavi grubundan ve 10 adet kontrol grubundan olmak üzere 20 adet rata 50 mg Ketamin + 8 mg ksilazin i.p olarak anestezi verildikten sonra kalpten kan alma yolu ile sakrifiye edilip; sakrifiye edilen hayvanların sağ aşil tendonları histopotolojik olarak, sol aşil tendonları ise biyomekanik olarak incelendi. Her iki grup arasındaki farklılıklar istatiksel olarak değerlendirildi. Biyomekanik ve histopatolojik inceleme sonucunda ozon verilen grupta iyileşmenin ozon verilmeyen gruba göre daha iyi olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Today, for adults, we healthe tendon injuries mostly by using surgical methods. Un recovery after tendon injury, latere covery or reoccurance of the injury before total recovery are the situation swhich can be evaluated as high morbiditied. This is too difficult for orthopedic surgeons. A new operation will be required an this is a financial problem for the patient. Multidicipline dapproaches can decrease this risks to minimum. Tendon recovery occurs in 3 periods. İnflamation, repair and remodelization. Hormones effect the tendon recovery. Inorder to accelerate the recovery and to decrease the risk of there occurance of the injury before total recovery (rerüptür) we use electric current, bioactive greft applied during the surgery, tendon greft, hyperboric oxygen application, genetic treatment. In this study, we aimto search the effect of the Ozon treatmen on tendon recovery. In our study yust after the experimental a chilretur, Ozon treatment injected via rectal way 4 times (11, 40 microgram/m in a day) a week. Our hypothesis is that Ozon treatment will accelerate the tendon recovery. In our study we used 60 Wistar-Albino malerats. We classified the minto two groups as control grup and treatment group. We brought about 6 group sandeach group consisted ten rats. In the first day under general anestesia, two cuts on two achils were made, after that tho secuts they were repaired. In the 2nd week, to 10 rats from treatment and to 10 rats 10 rats from treatment group-ın total 20-; 4th week to 10 rats from treatment an to 10 rats from control group – ın total 20-; ın the sixth week to ten rats from treatment group and to 10 ten rats-ın total 20- were given anestesia as 50 mg + ksilazin 8 mg i.p via Ketamin i.p. After that they were sacrificed by taking blood from their heart. Thoses acrificed rats' right achil tendon sexamined histopatological yand left achil tendons were examined biomechanicaly. The differences between those two group sevaluated statistically. As a result of histopatological and biomechanical examination, it is determined that there covert in Ozon given group is better than the onetaht not given Ozon treatment.