Deneysel varikosel modelinde variköz venlerde ürotensin 2 düzeyinin ve TFG-β değişikliğinin araştırılması
  1. Tez No: 455046
  2. Yazar: OĞUZHAN ÜÇGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK GÖRÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Varikosel, Ürotensin 2, TGF-β, Varicocele, Urotensin II, TGF-β
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Varikosel testiküler venlerin ve pampiniform pleksusun anormal tortiozitesi ve dilatasyonudur. Ürotensin 2 (ÜT 2) insanda bilinen en güçlü vazokonstriktör hormondur. ÜT 2'nin fibrozis ile giden hastalıklarda profibrotik özellikleri ile rol oynadığı gösterilmiştir. Bu profibrotik özelliğinin transforming growth faktör-β (TGF-β) ve RhoA Kinaz üzerinden oluştuğu düşünülmektedir. Damar endotelinde vazokonstriktör olarak normalde bulunan bu molekülün variköz venlerin genişlemesiyle seyreden varikosel patofizyolojisindeki yeri hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır. Yaptığımız çalışmada oluşturduğumuz deneysel varikosel modelinde ÜT 2 düzeylerini ve TGF-β değişikliğini araştırarak varikosel tedavisinde yeni bilgilere ışık tutmayı amaçlıyoruz. Yöntem: Bu çalışma, 300-400 gr ağırlığındaki erişkin erkek Wistar Albino Cinsi 24 adet sıçan üzerinde yapıldı. Ratlar kontrol, sham, varikosel olmak üzere 3 gruba bölündü. Tüm gruplardaki ratlar 8 hafta sonra sonra sakrifiye edildi. Testis eksize edildikten sonra biyokimyasal ölçümler için kan örnekleri oluşturulan variköz venlerden alınarak toplandı. Örnekler oda sıcaklığında santrifüje edildikten sonra -80 derecede saklandı. Ürotensin 2, TGF-β, TAS ve TOS düzeyleri ELİSA kit Rat (R.D. Sistem) kullanılarak ölçüldü. Veriler SPSS 13.0 paket programına kaydedilerek analiz edildi. Bulgular: Ürotensin 2 düzeyi için; varikosel grubunun ortalaması kontrol grubundan anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p=0,003). TGF-β düzeyi için; varikosel grubunun ortancası kontrol grubundan anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p=0,02). Total antioksidan seviyesi için; varikosel grubunun ortalaması kontrol grubundan anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p=0,0009). Total oksidan seviyesi için; varikosel grubunun ortalaması kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0,0131). Oksidatif stres indeksi için; varikosel grubunun ortalaması kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0,001). Sonuç: Variköz venlerde ÜT 2 ve TGF -β düzeyini varikosel grubunda kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulduk. Varikoselin fizyopatolojisine yönelik yaptığımız çalışmamızda bulduğumuz verilerin ileriki dönemde yeni bilgilere ışık tutacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Varicocele is torsion and dilatation of testicular veins and panpiniform plexus. Urotensin II (UT II) is the most potent vasocontrictor hormone is humans. It has been shown that UT II play a role on diseases with fibrosis as profibrotic. These profibrotic effects may occur by transforming growth factor-β (TGF-β) and RhoA Kinase. There are no adequate studies about this vasoconstrictor molecule's role in the pathophysiology of varicocele. In our study we aimed to investigate UT II levels and TGF-β changes in experimental varicocele model we created and shed light new information of varicocele treatment. Methods: This study was performed on adult, male, weighing 300-400 gr, 24 Wistar Albino rats. Rats divided into 3 group as control, shame and varicocele. Rats in all groups were sacrificed 8 weeks later. After excision of testes, blood samples took from varicose veins. After the centrifuge, samples stored at -80 celcius. UT II, TGF-β, TAS and TOS levels measured by ELİSA kit Rat (R.D. System). The data were recorded and analyzed using SPSS 13.0 software. Results: Average Urotensin II levels of varicocele group were significantly lower than control group (p=0,003). Median TGF-β levels of varicocele group were significantly lower than control group (p=0,02). Average total antioxidant levels of varicocele group were significantly lower than control group (p=0,0009). Average oxidant levels of varicocele group were significantly higher than control group (p=0,0131). Average oxidative stress index value of varicocele group were significantly higher than control group (p=0,001). Conclusion: We have found that UT II and TGF -β levels in varicose veins were significantly lower in the varicocele group compared to control group. We believe that our varicocele study will shed light new information of varicocele treatment.