Akut sistit ve akut pyelonefrit tanılı hastalarda mpv düzeylerinin karşılaştırılması
- Tez No: 455047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞİLFELER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: MPV, İYE, çocuk
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları solunum yolları enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon grubunu oluşturmaktadır.Eğer erken tanınıp yeterli ve uygun tedavi edilmez ise çocuklarda İYE mortalitesi yüksek seyreden bir hastalık grubudur. Alt üriner sistem ve üst üriner sistem enfeksiyonlarının ayrımı takip ve tedavi açısından önemlidir. Bu çalışma ile MPV'nin sistit ve pyelonefrit ayırıcı tanısındaki yerini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Kesitsel nitelikteki bu çalışma ile retrospektif olarak ocak 2014 ve ocak 2016 tarihleri arasındaki sistit ve pyelonefrit tanılı hastalar tarandı. Hastaların idrar tetkiki,idrarkültürü, hemogram ve CRP parametreleri analiz edildi. Analiz için SPSS 21 programı kullanıldı. p< 0,05 anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: İYEtanılı hastalarda kız çocuk oranı erkek çocuk oranından fazla idi. Pyelonefrit tanısı alan çocuklarda WBC, CRP, lökositüri parametreleri sistit tanısı alan çocuklara ve sağlıklı kontrol gruba göre daha yüksek idi. MPV değerinin en yüksek olduğu grup sistit tanısı alan hasta grubu idi. Sonuçlar: MPV düzeylerinin sistit ve pyelonefrit ayırıcı tanısında kullanılamadığını fakat üst üriner sistem enfeksiyonlarında hb düzeylerinin daha düşük olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Aim: Urinary tract infections(UTI) are one of the most common infections seen in childhood after upper respiratory infections. UTI has high mortality rates in kids if not diagnosed early enough and treated appropriately. It is important to differentiate lower urinary tract infections from upper urinary tract infections. In this study we aimed to study the role of MPV ( mean platelet volume) for differentiating cystitis and pyelonephritis. Methods: In this cross sectional study we checked all the patients diagnosed with cystitis and pyelonephritis between January 2014 and January 2016 retrospectively. Urinanalysis, urine culture, CBC and CRP results are analyzed. SPSS 21 is used to analyze.