Umblikal arter kan gazı parametrelerinin klinikte kullanımı ve nabız oksimetre ile ilişkisi
Clinical use of umbilical cord blood gas parameters and relationship with pulmonary oximetry
- Tez No: 455071
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA KASAP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Umblikal kord kan gazı, Nabız oksimetre, Perfüzyon indeksi, Umblical cord blood gas, Pulse oximetry, Perfusion index
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Tarihsel süreçte yenidoğanın iyilik hali ve prognozu hakkında fikir veren ve doğum sonrası müdahale için yol gösterici olan bazı metodlar geliştirilmiştir. Doğum esnasında veya hemen sonrasında değerlendirilen umblikal kord kan gazı analizi; yenidoğanın klinik durumunun, tedavi planının veya prognozun belirlenmesinde kullanılan objektif bir yöntemdir. Çalışmamız prospektif gözlemsel bir çalışma olup, doğumda alınan umblikal kord kan gazı parametreleri ve nabız oksimetre parametrelerinin; anne ve yenidoğan bebeğe ait bazı özelliklerle ve yenidoğanların doğum sonrası klinik tabloları ile ilişkisine bakılması amaçlanmıştır. Gereç – Yöntem: Bu çalışmaya Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde doğan 30. – 41. haftalar arasında normal vajinal yol ile veya sezeryan doğum ile doğmuş rastgele seçilen 300 yenidoğan dahil edildi. Yenidoğanların umblikal kord kan gazı parametrelerinin; anneye, bebeğe ve doğuma ait bazı özelliklerle ve takiplerinde gelişen klinik tablolarla ilişkisi değerlendirildi. Ayrıca 54 yenidoğanın nabız oksimetre parametrelerinden perfüzyon indeksi (Pİ), kalp tepe atımı (KTA) ve oksijen saturasyonunun (SpO2) bebeğin takibinde gelişen klinik tablolarla ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Umblikal kord kan gazı parametrelerinin, anneye ait faktörlerden preeklampsi, gebelik hipertansiyonu, gebelikte aktif sigara kullanımı, doğumda genel anestezi kullanımı; bebeğe ait faktörlerden prematürite, SGA (small for gestational age), doğum ağırlığının 2000 gram'ın altında olması; takibinde gelişen klinik tablolardan postnatal inleme, mekonyum aspirasyon sendromu, mekanik ventilasyon gereksinimi ile istatistiksel olarak ilişkili olduğu saptandı. Nabız oksimetre parametrelerinden Pİ ile kord kan gazı parametreleri veya takipte gelişen klinik tablolar arasında anlamlı ilişki saptanmazken, KTA'nın Apgar skoru ile; oksijen saturasyonunun (SpO2) Apgar skoru, postnatal inleme ve mekanik ventilasyon gereksinimi olması ile ilişkili olduğu saptandı. Sonuç: Umblikal kord kan gazı analizi, anne ve bebeğe ait birçok demografik ve klinik özellikle birlikte değerlendirildiğinde yenidoğanın takibi ve tedavisi için oldukça değerli ve yol gösterici bilgiler verecektir. Çalışmamızda kord kan gazı analizi ve nabız oksimetrenin doğum sonrası erken dönemde kullanımının doğum sonrası gelişebilecek postnatal inleme, MAS, MV gereksinimi gibi tabloları öngörmede bilgi verici olduğu saptanmış olup bu iki incelemenin neonatoloji merkezlerinde daha yaygın kullanımı sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: Several methods have been developed that give an idea about the neonatal well-being and prognosis in the historical process and provide guidance for postpartum intervention. Umbilical cord blood gas analysis assessed during or immediately after delivery; is an objective method used in determining the clinical condition, treatment plan or prognosis of newborn. In our prospective observational study, it is aimed to investigate the relationship between the umbilical cord blood gas parameters and pulse oximetry parameters at birth and clinical traits on postnatal follow-up. Material and method: This study included 300 randomly selected newborn babies born between the 30th and 41st weeks of gestation, by normal vaginal delivery or cesarean section at Gaziosmanpaşa University Medical Faculty Obstetrics and Gynecology Clinic. Umbilical cord blood gas analysis was evaluated in relation to some characteristics of mothers, babies and birth and clinical findings developed in their follow-up. We also evaluated the relationship between the pulse oximetry parameters -perfusion index (PI), heart rate (HR), and oxygen saturation (SpO2) and the clinical findings of 54 newborns. Results: Maternal factors such as preeclampsia, gestational hypertension, active smoking in pregnancy, use of general anesthesia during cesarean section; and fetal/neonatal factors such as prematurity, SGA (small for gestational age), birth weight below 2000 grams, postnatal groaning, meconium aspiration syndrome and need for mechanical ventilation; were found to be statistically related with umbilical cord blood gas parameters There was no significant relation between PI and cord blood parameters or clinical findings during follow-up of neonates. However; the relations between HR and Apgar score; SpO2 and Apgar score, postnatal groaning, mechanical ventilation (MV) requirement were statistically significant. Conclusion: Umbilical cord blood gas analysis will provide valuable and guiding information for newborn follow-up and treatment when evaluated together with many demographic and clinical features of both mother and baby. In our study, cord blood gas analysis and early postpartum use of pulse oximetry were found to be informative for expecting postnatal groaning, MAS, MV requirement; so these two vii should be more widely used in neonatology centers.