Osteoartritli hastalarda femoral kondil kıkırdağının yüzey alanı ve hacminin hesaplanması
Cartilage of the femoral condyle surface area and volume calculation in osteoarthritis patients
  1. Tez No: 455334
  2. Yazar: DEMET ÜNALMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ACER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: diz osteartriti, stereoloji, MRG, knee osteoarthritis, stereology, MRG
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Osteoartrit özellikle yük taşıyan eklemlerde ilerleyici olarak görülen inflamatuar olmayan, dejeneratif, kronik bir hastalıktır. Osteoartritli hastalarda diz eklemi kıkırdağının hacim ve yüzey alanını ölçen çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Ancak bu çalışmalarda farklı metotlar kullanılmıştır. Çalışmamız diz osteoartriti olan 12 hasta ve sağlıklı bireylerden oluşan 13 kişilik kontrol grubundan oluşmaktadır. Çalışmamızda manyetik rezonans görüntüleri (MRG) üzerinden stereolojik metotlardan olan, planimetrik yöntemiyle ve kareli alan cetveli ile femural kondil kıkırdak hacmi ve yüzey alanı ölçümü yapılmıştır. Yapılan ölçümler sonucunda kontrol grubunun ortalama kıkırdak hacmi 14.5-14.6 cm³, hasta grubunda ise 7-7.4 cm³ olarak hesaplanmıştır. Kıkırdak yüzey alanı ise kontrol grubunda ortalama 9.7 cm², hasta grubunda ise 6.7 cm² olarak hesaplanmıştır. Gruplar arası istatistiksel karşılaştırmada hasta grubundaki değerlerin kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde azalmış olduğu tespit edilmiştir. Tüm bu istatiksel sonuçlar, literatürde bulunan araştırmalarla karşılaştırıldığında, bulunan sonuçların birbirine ve ortalama değere yakın olması yöntemimizin geçerli bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis especially load-bearing joints is seen as progressive, non-inflammatory, degenerative, and chronic disease. Knee joint cartilage in osteoarthritis patients there are several studies that measured the volume and surface area. However, in these studies different methods were used. Our study of 12 patients with osteoarthritis of the knee and healthy individuals control group consists of 13 persons. In our study, magnetic resonance imaging (MRI) planimetry with ruler and quadratic method of stereological methods on the field of the femoral condyle cartilage volume and surface area measurements have been carried out. The total cartilage volume measurements of the control group was 14.5-14.6 cm³, in the patient group, 7-7.4 cm³ was calculated. The surface area of cartilage in the control group average 9.7 cm², 6.7 cm² in the patient group was calculated. Between groups statistical comparison of the values in the patient group decreased significantly compared with the control group, it was found that. All these statistical results the survey results in comparison with the average value to be close to close to each other and demonstrate the validity of our method.