Bazı Minuartia L. (Caryophyllaceae) taksonları üzerine karyolojik çalışmalar
The karyological studies of some Minuartia L. (Caryopyllaceae) taxa
- Tez No: 455467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ERHAN EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Minuartia, karyotip, idiyogram, karyotip asimetri, Minuartia, karyotype, ideogram, karyotype asymmetry
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Minuartia mesogitana (Boiss.) Hand.-Mazz. subsp. mesogitana ve Minuartia elmalia (Aytaç) Aytaç, Parolly & Eren taksonlarının mitotik metafaz kromozomları, karyotipik karakterleri, monoploid karyogram ve idiyogramları araştırıldı. Somatik metafaz analizlerine göre, bu taksonların kromozom sayıları ve karyotip formülleri; Minuartia mesogitana subsp. mesogitana için 2n = 2x = 24 = 8m + 8sm + 8st ve Minuartia elmalia için 2n = 2x = 32 = 12m + 16sm + 4st şeklindedir. Taksonların karyotiplerinde satellit gözlemlenmemiştir. Kromozomiçi ve kromozomlararası karyotip asimetrileri Ortalama Sentromerik Asimetri (MCA) ve Kromozom Uzunluğundaki Göreceli Varyasyona (CVCL) göre hesaplandı.
Özet (Çeviri)
Mitotic metaphase chromosomes, karyotypic characters, monoploid karyograms and ideograms of Minuartia mesogitana (Boiss.) Hand.-Mazz. subsp. mesogitana and Minuartia elmalia (Aytaç) Aytaç, Parolly & Eren were investigated. Analysis of somatic metaphases showed that the chromosome numbers and the karyotype formula of these taxa were 2n = 2x = 24 = 8m + 8sm + 8st for Minuartia mesogitana subsp. mesogitana and 2n = 2x = 32 = 12m + 16sm + 4st for Minuartia elmalia. No satellites were observed in the karyotypes of the taxa. The intrachromosomal and interchromosomal karyotype asymmetries were estimated with Mean Centromeric Asymmetry (MCA) and Coefficient of Variation of Chromosome Length (CVCL).