Aydın ilinin aeropalinolojik özellikleri ve meteorolojik faktörlerle olan ilişkileri
The aeropalinogical properties of Aydin and its relationship with meteorological factors
  1. Tez No: 455632
  2. Yazar: TARIK ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT GÜVENSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın, aeropalinoloji, polen, meterolojik faktör, Aydın, aeropalynology, pollen, meterological factor
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Aydın ilinde 01 Şubat 2014 – 31 Ocak 2016 tarihleri arasındaki 2 yıllık süreçte Lanzoni VPPS 2010 cihazı kullanılarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada, 51 taksona ait toplam 38641 polen/m3 adet polen tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 33'ü odunsu ve 18'si otsu bitkilere aittir. 01 Şubat 2014 – 31 Ocak 2015 tarihleri arasındaki toplam polen miktarı 19456 polen/m3 adet iken, 01 Şubat 2015 – 31 Ocak 2016 periyodunda ise 19185 polen/m3 adet olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın gerçekleştirildiği 2 yıllık süreçte tespit edilen toplam 38641 polen/m3 adet polenin %74.04'ü odunsu bitkilere, %13.06'sı diğer otsu bitkilere, %11.83'ü Poaceae familyasına ve %1.07'sinin ise tanımlayamadığımız polenlere ait olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmamızda 1. yılda en yüksek polen sırasıyla en fazla Mayıs, Mart, Nisan, Şubat aylarında görülür iken, 2. yılda Mayıs, Nisan, Mart ve Şubat aylarında tespit edilmiştir. İki yıllık toplam polen miktarının ortalama yoğunluklarına göre baskın taksonlar sırasıyla Olea europaea (% 20.92), Quercus spp. (% 15.15), Poaceae (% 11.83), Pinaceae (% 11.42) ve Cupressaceae/Taxaceae (% 11.05) olarak saptanmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda çalışmanın ilk yılında Pinaceae polen yoğunluğu ile ortalama nem arasında pozitif korelasyon, 2. yılda Cupressaceae/Taxaceae, Morus spp., Platanus orientalis, Urticaceae ve Chenopodiaceae/Amaranthaceae polen yoğunlukları ile ortalalama sıcaklık arasında pozitif korelasyon olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, between the dates of 01.02.2014-31.01.16, we found 38641 pollen/m3 pollens by using Lanzoni VPPS 2010 that belong 51 taxas. 33 of these taxas were arboreal and 18 taxas were non-arboreal. Between 01.02.14-31.01.15 dates, the total pollen content was 19456 pollen/m3 while between 01.02.15-31.01.16 dates was 19185 pollen/m3. In the two years period of time, from 38641 pollen/m3 pollens, %74,04 were arboreal, %13,06 were non-arboreal, %11,83 were from Poacaea family and %1,07 were belong to undefined pollens. In the first year of our study, the highest pollen contents were found in May, March, April and Febuary respectively while in the second year that order was May, April, March and Febuary. The total pollen content of two years, the order of abundant taxas were Olea europaea ( 20.92%), Quercus spp. ( 15.15%), Poaceae ( 11.83%), Pinaceae (% 11.42%) ve Cupressaceae/Taxaceae ( 11.05%) based on their mean volumes. In results of statiscal analysis, there was a positive correlation between the concentration of Pinacea pollens and average humidity in the first year and the second year a positive correlation between Cupressaceae/Taxaceae, Morus spp., Platanus orientalis, Urticaceae and Chenopodiaceae/Amaranthaceae pollen concentrations and average temperature was observed.