Doğrusal olmayan sistemlerin model öngörülü kontrol yöntemi ile kontrolü
Control of nonlinear systems with model predictive control method
- Tez No: 455678
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Model öngörülü kontrol, dinamik matris kontrol, model algoritmik kontrol, genelleştirilmiş öngörülü kontrol, Model predictive control, dynamic matrix control, model algorithmic control, generalized predictive control
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde, endüstride, yüksek hızlı, yüksek kaliteli ve yüksek verimli üretim gereksinimlerinin karşılanması için gelişmiş kontrol sistemi tasarımlarına ihtiyaç artmıştır. Model öngörülü kontrol yöntemi sistem modeline dayalı bir kontrol tekniğidir ve son yirmi yılda yoğun bir şekilde gerçekleştirilmiş olan akademik ve endüstriyel uygulama çalışmaları ile etkinliği kanıtlanmıştır. MPC yönteminin pek çok çeşidi vardır. Bu tez çalışmasında, doğrusal MPC yöntemlerinden, Dinamik Matris Kontrol(DMC), Model Algoritmik Kontrol(MAC) ve Genelleştirilmiş Öngörülü Kontrol(GPC) tasarımları yapılarak benzetim ve uygulama çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tasarımı gerçekleştirilen her üç MPC yöntemi ile de etkileşimli iki tanklı bir sıvı seviye siteminin doğrusal ve doğrusal olmayan modeli kullanılarak benzetim çalışmaları yürütülmüştür. Ayrıca gerçek sistem üzerinde uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen bu çalışmalar ile tasarlanan MPC yapılarının performans nitelikleri karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it is required well-developed control systems to meet high speed, high quality and more efficient production requirements in industry. Model predictive control (MPC) method is a method based on system model and it proved its efficiency by means of huge amount of academic studies and industrial applications for last two decades. There are much kind of MPC methods. In this thesis, it is performed simulation studies and practical applications with Dynamic Matrix Control (DMC), Model Algorithmic Control (MAC) and Generalized Predictive Control (GPC) methods. It is performed several simulation studies by using linear and nonlinear models of a coupled two tank system. These methods are also applied to control the actual system. The performance of the designed MPC methods are comparatively shown with these studies.