Şizofreni hastalarında total antioksidan ve oksidan kapasitenin bilişsel fonksiyonlarla ilişkisi
The relationship between total antioxidant and oxidant capacity in cognitive functions of schizophrenic patients
  1. Tez No: 455773
  2. Yazar: MEHMET EMİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CEMAL KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Total oksidan kapasite, Total antioksidan kapasite, Oksidatif stres, Kognitif fonksiyonlar, Schizophrenia, Oxidative stress, Total antioxidant status, Total oxidant status, Cognitive functions
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Nöronlar oksidatif hasara oldukça hasastır. Bozulmuş kognitif fonksiyonların nöron hasarıyla ilişkili olduğu kabul edilmektedir. Kognitif fonksiyonların şizofrenide bozulduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Artmış oksidatif stresin şizofreninin fizyopatolojisi ile ilişkili olduğuna ilişkin çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada şizofreni hastalarında kognitif fonksiyonlarla oksidatif parametreler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 50 şizofreni hastası, kontrol grubu için 50 sağlıklı birey alınmıştır. Hasta ve kontrol grubundan uygun serum örnekleri alınarak total antioksidan seviyesi (TAS), total oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) çalışılmıştır. Aynı zamanda Frontal Assement Batary (FAB), Sayı Dizisi Öğrenme Testi (SDÖT) ve Stroop testleri kontrol ve hasta grubuna uygulanmıştır. Bulunan sonuçlar grup içi ve gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Sonuçlar: Şizofreni ve kontrol grubu karşılaştırldığında tüm kognitif fonksiyonlar şizofreni grubunda daha kötü bulunmuştur. Buna karşın TAS, TOS ve OSİ değerleri arasında fark bulunmamıştır. Hasta grubunda yapılan değerlendirmede TAS ve kognitif fonksiyonlar arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Kontrol grubunda ise oksidatif parametrelerle kognitif fonksiyonlar arasında ilişki bulunmamıştır. Tartışma: Bu çalışmada antioksidan düzeyi yüksek olan hastalarda kognitif fonksiyonların daha iyi olduğu bulunmuştur. Şizofrenide ciddi yeti yitimi ile ilgili olan kognitif fonksiyonların oksidatif sistemle olan ilişkisi konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Neurons are highly suspectible to oxidative damage. İt is assumed that cognitive functions are associated with neuronal damage. Many studies have shown that cognitive function is impaired in schizophrenia. There are some studies as to increased oxidative stress is associated with the pathophysiology of schizophrenia. In this study, it is aimed to investigate the relationship between oxidative parameters and cognitive functions in patients with schizophrenia. Method: In this study 50 schizophrenic patients and 50 healthy subjects were included in the control group. Suitable serum samples were collected from the patients and control group then oxidative stres index(OSI), total antioxidant status(TAS), total oxidant status(TOS) were investigated. Frontal Assement Batary (FAB), Serial Digit Learning Test (SDLT) and Stroop tests are applied to the patient and the control group at the same time. Findings were compared between the group itself and groups. Results: When schizophrenia and control group were compared, all the cognitive functions were found to be worse in patients with schizophrenia. However, TAS, TOS and OSI values were not been different. The evaluation found a significant relationship between FAB and TAS in the patient group. Whereas, there was no relationship between oxidative parameters and cognitive functions in control group. Discussion: In this study, it was found that cognitive functions were better in patients with high levels of antioxidants. . More work is needed on the relationship of the cognitive functions related to severe disability in schizophrenia with the oxidative system.