Gastrointestinal nöroendokrin tümörlerde n-cadherin, beta catenin, cyclin d1 ekspresyonlarının değerlendirilmesi, eski ve yeni dünya sağlık örgütü sınıflamaları ile karşılaştırılması
Detecting of n-cadherin, beta catenin, cyclin d1 expressions in gastrointestinal neuroendocrine tumors, comparing with new and old world health organization classifications
  1. Tez No: 455799
  2. Yazar: AYŞEGÜL TOHUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM SALİHA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: neuroendocrine tumor, cell adhesion molecule, cyclin D1, neuroendocrine tumors WHO 2000 and 2010 classifications
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Gastointestinal nöroendokrin tümörler (GI NET), sindirim sistemindeki nöroendokrin hücrelerden kaynaklanan, farklı kliniğe, patogeneze ve prognoza sahip heterojen bir gruptur. Dünya Sağlık Örgütü?nün (DSÖ) 2010 yılında yaptığı yeni sınıflama, GI NET?lerin malignite potansiyelini belirlemek, prognozunu tahmin etmek ve tedavi protokollerini düzenlemek amacıyla güncel olarak kullanılmaktadır. Hücre adezyon molekülleri, hücrelerin birbirleriyle veya ekstraselüler matriksle ilişkisini sağlayan membran bağımlı proteinlerdir. Bu gruptan olan N-cadherin molekülü nöronal kökenli hücrelerde bulunur. Beta catenin ise intrasitoplazmik yerleşimli olarak kaderinlere bağlanır. Tümörlü dokularda kaderin ve katenin moleküllerinin ekspresyonunda azalma izlenmiştir. Cyclin D1, bir proto-onkogendir. Hücre mitoz siklusunda G1-S fazının önemli bir düzenleyicisidir. Çeşitli organlarda kanser gelişiminde rolü olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı, GI NET?lerin malignite potansiyelini belirlemede katkı sağlayabileceğini düşündüğümüz N-cadherin, Beta catenin ve cyclin D1 ekspresyonlarını saptamak, sonuçları eski ve yeni DSÖ sınıflamaları ile karşılaştırmaktır. Bu amaçla kurumumuzda incelenen 58 GI NET vakasını, DSÖ 2000 ve 2010 sınıflamalarına göre değerlendirdik ve immunohistokimyasal olarak N-cadherin, Beta catenin, cyclin D1 boyaları ile boyadık. Elde ettiğimiz veriler arasındaki farkları ve bağlantıları istatistiksel olarak inceledik. DSÖ 2000 ve 2010 sınıflamaları ile cyclin D1, Beta catenin ve N-cadherin ekspresyonları karşılaştırıldığında, hiç bir sınıflama ve belirteç arasında anlamlı bir ilişki saptamadık. N-cadherin?in membranöz ekspresyonları özellikle alt gastrointestinal sistem (GİS) yerleşimli olgularda izlendi (p=0,001). Tersine, Beta catenin pozitifliği daha çok üst GİS?de izlendi (p=0,001). N-cadherin, Beta catenin ve cyclin D1?in GI NET?lerin biyolojik davranışlarını belirlemede bağımsız birer parametre olarak kullanılamayacağını söyleyebiliriz. Sonuç olarak metastatik bir NET vakasının primeri araşatırılırken Beta catenin pozitifliğinin üst GİS, N-cadherin pozitifliğinin de alt GİS kaynaklı bir NET olabileceği şeklinde bir yaklaşımda bulunabiliriz.
Özet (Çeviri)
Gastrointestinal neuroendocrine tumors (GI NETs) represent a heterogeneous group with different clinic, pathogenesis and prognosis originating from neuroendocrine cells in the gastrointestinal system (GIS). In order to detect the malignity potential of GI NETs, to estimate their prognosis and to arrange their treatment protocols, the new classification recently devised by the World Health Organization (WHO) in 2010 is currently used. Cell adhesion molecules are membrane-dependent proteins that set up connection between the cells or between the cells and extracellular matrix. N-cadherin, a molecule among this group, is located in neuronal cells. On the other hand, beta catenin binds to cadherins in terms of intracytoplasmic location. Reduction is observed in the expression of cadherin and catenin molecules in tumor tissues. Cyclin D1 is a proto-oncogene. It is a critical organizer of G1-S phase in cell mitosis cycle. It is indicated to play a role in cancer development in various organs. The purpose of our study is to detect N-cadherin, Beta catenin and Cyclin D1 expressions which we consider will contribute to the detection of malignity potential of GI NETs, and to compare the results with the former and new WHO classification. For this purpose, we have evaluated 58 GI NET cases examined in our institution on the basis of WHO 2000 and 2010 classifications and performed an immunohistochemical staining with N-cadherin, Beta catenin, Cyclin D1 stains. We have examined statistically the differences and connections between the data acquired. As a result of comparison of the Cyclin D1, Beta catenin and N-cadherin expressions with WHO 2000 and 2010 classifications, we have not established a meaningful relationship between any classification and indicator. N-cadherin membranous expressions have especially been observed in cases located in the upper GIS (p=0,001). On the contrary, beta catenin positivity has been mainly observed in the lower GIS (p=0,001) We can say that N-cadherin, Beta catenin and Cyclin D1 can not be used as independent parameters in detecting the biological behavior of these tumors. In conclusion when we investigate the primary origin of a metastatic NET, N-cadherin expression may indicate lower GI tract localization, in contrast Beta catenin expression may be compatible with upper GI tract origin.