Genistein'in postnatal dönemdeki sıçanların over ve uterusları üzerine olan etkilerinin araştırılması
The effects of Genistein on the postnatal development of the ovary and uterus in the rat
  1. Tez No: 455949
  2. Yazar: EMİNE GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL TAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Over, Uterus, Fitoöstrojen, Genistein, İnce yapı, Ovary, Uterus, Phytoestrogen, Genistein, Ultrastructure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Genistein' in Postnatal Dönemdeki Sıçanların Over ve Uterusları Üzerine Olan Etkilerinin AraştırılmasıGenistein'e maruz kalınmasının üreme sistemi gelişimi üzerine olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Sunulan çalışmada, postnatal 1-21 günleri arasında; 4 mg/kg ve 40 mg/kg dozlarda, oral olarak verilen Genistein'in, sıçan over ve uteruslarının postnatal gelişimi üzerine olan etkilerinim ışık ve elektron mikroskobik düzeyde incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmamızda, 200-250 gram ağırlığında Wistar albino türü 5 ergin, dişi sıçana 20 IU PMSG, 48 saat sonra ise 20 IU hCG i.p. enjekte edilerek, süperovulasyonu sağlandı. Süperovule dişiler ile erkek sıçanlar çiftleştirildi. 21 gün sonra doğan yavruların dişileri ayrılarak, her grupta 5' er yavru olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. 1. gruptaki yavrulara hiçbir madde verilmedi ve kontrol grubu olarak kabul edildi. 2. gruptaki yavrulara DMSO ve mısır yağı, 3. gruptakilere 4 mg/kg Genistein, 4. gruptakilere ise 40 mg/kg Genistein DMSO içerisinde çözülerek, mısır yağı ile birlikte, gavaj ile 21 gün boyunca verildi. 22. günde anestezi altındaki tüm sıçanlardan kan örnekleri alınarak FSH, LH, östradiol ve progesteron değerleri ölçüldü. Alınan over ve uterusla dokuları ise elektron ve ışık mikroskobik incelemeler için doku hazırlama yöntemlerine uygun olarak hazırlandı. Işık mikroskobik incelemeler için hazırlanan overler ER-ß'nın gösterilmesi amacı ile immünohistokimya ve H&E ile boyama yöntemi uygulanırken, uteruslar ise Masson trikrom yöntemi ile boyandı. Işık mikroskobik incelemeler sırasında overlerde primordiyal, primer, antral ve atretik folliküller sayılırken, uterusun duvar kalınlıkları İmage J programı ile ölçüldü ve istatistiksel olarak değerlendirildi. Dokular Jeol 1400 TEM ve Olimpus BX 50 ışık mikroskobunda değerlendirilerek, mikrografları elde edildi.Mikrografların değerlendirmeleri sonucunda, tüm gruplarda normal yapıda folliküllerin yanı sıra atretik folliküllerin varlığı da gözlendi. Ayrıca yüksek dozda Genistein verilen grupta iki veya daha fazla sayıda oositi içeren folliküllerin varlığı saptandı. Gelişen folliküllerin granuloza hücrelerindeki ER-ß reseptörlerinin dağılım ve yoğunluğu gruplar arasında bir fark göstermemekteydi. Uterusların değerlendirilmesi sonucunda ise Genistein verilen gruplarda endometriyumu döşeyen epitel hücrelerinin, stromal hücrelerin ve stromanın belirgin yapısal değişiklikler gösterdiği, myometriyum tabakasının kalınlığının arttığı saptandı.Sonuç olarak yüksek dozda Genistein'in overlerde follikül gelişimini etkileyerek, birden fazla sayıda oosit içeren folliküllerin gelişimine neden olduğu, endometriyum epitelinde, östrus evresindeki epitel özelliklerine benzer değişikliklere, miyometriyumda hiperplaziye neden olduğu saptandı. Dolayısı ile bu yapısal değişikliklerin üreme fonksiyonlarını etkileyebileceği dikkate alındığında, bu sıçanların ileriki yaşamlarında fertilitelerinin etkilenebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The Effects of Genistein On The Postnatal Development of The Ovary and Uterus In The RatIt is known that, exposure to Genistein can cause adverse effects on the development of the reproductive system. In the present study, it was aimed to investigate the effects of Genistein, which was applied orally at 4 mg/kg and 40 mg/kg doses respectively during postnatal 1-21 days, on the development of the rat ovary and uterus with light and electron microscopy.In this study, 5 adult, female Wistar albino rats, 200-250 gr. body weight, were injected with 20 IU PMSG i.p. and 48 hours later with 20 IU hCG i.p for estrous cycle syncronisation. Then females were mated with male rats. Newly born female puppies were divided into 4 groups each containing 5 pups. Puppies of the first group were untreated and defined as the control group. Puppies of 2nd group was given DMSO and corn oil, 3rd group was given 4 mg/kg Genistein while 4th group was given Genistein dissolved in DMSO and corn oil, via gavage, through 21 days. On postnatal 22nd day, blood samples were taken from the rats under anesthesia for measurement of the serum FSH, LH, estrogen and progesteron levels. Uteri and ovarian tissues of rats were prepared in accordance to the conventional methods of light and electron microscopic technique. While, immunohistochemistry for ER-ß and H&E staining methods were applied for light microscopic examination of ovarian tissues, uterin tissues were stained with Masson?s Trichrome method. During light microscopic examination, primordial, primary, antral and atretic follicles were counted, thickness of the uterus wall was measured by Image J and the findings were evaluated statistically. Tissues were examined by Jeol 1400 TEM and Olimpus BX50 light microscope and micrographs were obtained.Evaluation of the micrographs revealed normal follicles in addition to the atretic follicles. Moreover in the group treated with high dose Genistein, the presence of multioocyte follicles were observed at the forth group. ER-ß immunreactivity in the granulosa cells of the developing follicles were similar in all groups. Epithelial cells lining the endometrium and the endometrial stromal cells showed significant structural changes, while myometrial layer was thickened in the rats exposured to the high Genistein dose as a result of the light and electron microscopic evoluation.As a result, it was concluded that , high doses of Genistein effects follicle growth in the ovaries by causing multioocyte follicles and also effects uteri with oestrus-like uterin epithelial specifications and myometrial hyperplasia. Therefore these structural variations were considered to effect the reproductive function of the rats and may cause infertility in the future.