Petrol fiyatlarının Türkiye'de enflasyon üzerine geçiş etkisi
Oil price pass through inflation of Turkey
- Tez No: 455953
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. LALE ALKINOĞLU KARAMIZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: crude oil prices, oil price shocks, inflation, dynamic autoregressive distributed lag model, transition effect
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dünya ekonomisinde ,günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler ile yükselen ekonomilere bağlı artan büyüme trendi petrole olan gereksinimi artırmaktadır. Bu bağlamda stratejik açıdan bu denli önemli olan petrol arz ve talebinde meydana gelen değişimlerin yarattığı fiyat şokları, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomileri etkilemektedir.Türkiye gibi gelişmekte olan ve dışa bağımlı olan ülkelerde petrol fiyat değişiminin makroekonomiyi iki kanaldan etkilemektedir. İlk etki doğrudan olup, girdi olarak kullanılan petrol fiyatlarındaki artışın yerli para birimi cinsinden fiyatlarda yarattığı girdi-çıktı etkisi, diğer etki dolaylı olup petrol fiyatlarındaki değişmenin dış ticaret hadleri , ödemeler dengesi ve bu bağlamda döviz kuru para arzı ve fiyatlar genel düzeyi üzerine etkisidir.Çalışmamda petrol fiyatlarının fiyatlar genel düzeyi üzerine kısa ve uzun dönemli etkisi dinamik otoregresif dağıtılmış gecikme modeli kullanılarak incelenmiştir.Türkiye'de 1987 ve 2010 dönemlerini kapsayan modelin sonuçlarına göre ,kısa ve uzun dönmede petrol fiyat değişimlerinin enflasyon üzerine pozitif yönlü bir geçiş etkisi yaratmaktadır.Anahtar Kelimer: Ham petrol fiyatları, petrol fiyat şokları, enflasyon ,dinamikotoregresif dağıtılmış gecikme modeli, geçiş etkisi
Özet (Çeviri)
Today, in global economics the growth trend increasing due to technological advancements and growing economies calls for the need for more oil. In this context, price shocks caused by fluctuations of oil ?that is strategically important- supply and demand affect both developed and developing countries.In developing and dependent countries like Turkey, fluctuations in oil prices affect the macroeconomics in two ways. First impact is direct and price increases in oil of which is used as input create an input-output effect on prices in terms of national currency. Second impact is indirect and fluctuations in oil prices cause an effect on foreign trade rates, payments balance and consequently on Exchange rates, Money supply and price indexes.In this study, by using dynamic autoregressive distributed lag model , the long short term and long term effects of oil prices on price indexes are discussed.According the results of this model covering the period between 1987-2000 in Turkey, one could argue that in both short and long terms apositive transition effect exists between inflation and oil price fluctuations.